2022 Emlak Vergisi Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

2022 Emlak Vergisi Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

2022 emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılacak? Ödeme nereye gerçekleştirecek? Kimler emlak vergisinden muaf olacak?

A+A-

Ev, arsa, arazi, iş yeri gibi milyonlarca gayrimenkul sahibi tarafından ödenen Emlak Vergisi’nde taksit dönemine giriliyor. Emlak Vergisi geçtiğimiz sene tespit edilen yeni oranlar üzerinden hesaplanacak. Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılacak? Ödeme nereye gerçekleştirecek? Kimler emlak vergisinden muaf sayılıyor? Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

Emlak Vergisi’nde bu sene 4 yıllık yeni dönem başladı. 2025'e kadar, geçen sene takdir komisyonlarınca hesaplanan, bazı ilçelerde yüzde 100’leri geçen yeni zamlı oranlar üzerinden hesaplanacak. 

DEĞERLER BELİRLENDİ

Emlak Vergisi değeri, 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirleniyor. En son 2017 yılında toplanan komisyonlar, 2018-2021 yılları için arsa metrekare birim değerlerini (rayiç bedel) duyurmuştu. Bu süre sona erdi. Geçtiğimiz sene takdir komisyonları toplanarak 2022-2025 senelerinde geçerli sayılacak değerleri hesapladı. Yeni kararlarda salgına karşın fahiş yükselişlerin yaşandığı, bazı yerlerde yükselişlerin yüzde 100’ü aştığı belirlendi. 

SONUÇLAR BEKLENİYOR

2017 yılında takdir komisyonlarından çıkan zamlara çok sayıda itiraz gelince Emlak Vergisi Kanunu’na geçici bir madde ilave edilerek, yükseliş yüzde 50 ile kısıtlandırılmıştı. Fakat geçtiğimiz sene bu yönde bir karar verilmedi ve komisyonların duyurduğu kararlara binlerce itiraz geldi. İtiraz sonuçlarının vergi döneminden önce belli olması öngörülüyor. Sonuçlar vergi dönemine yetişmezse takdir komisyonu kararları uygulamaya alınacak. Taksit ödemesinin ardından bir iptal kararı alınırsa, mahsuplaşma yapılacak.

BEDELLER NASIL TESPİT EDİLİYOR?

4 senede bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri yeniden hesaplanıyor. 4 senenin ara yıllarında belirlenen rakama yeniden değerleme oranı ilave ediliyor ve mevcut senenin değeri bulunuyor. Yeniden değerleme oranı bu sene için yüzde 36.2 şeklinde belirlendi. Fakat bu sene yeni dönemin başladığı ilk yıl olması sebebiyle ve oranlar yeni zamlanması sebebiyle yeniden değerleme oranı rayiç tutarların üzerine eklenmeyecek. Örneğin komisyon konutunuzun rayiç değerini 100 bin TL şeklinde tespit ettiyse, bu rakamın üzerine, gayrimenkulün türüne göre belirlenen oranlar ilave ediliyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 şeklinde belirleniyor.

BİLDİRİM YAPMAK GEREKİYOR MU?

Bu sene konut satın aldıysanız, tapunuzu aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, Emlak Vergisi için konutun yer aldığı ilçenin belediyesine bildirim yapmak. Emlak Vergisi bildiriminde bulunmak için tapunuzun ve kimliğinizin yanınızda olması gerekli. Bu bildirimi yapabilmek için süre sınırlı. Satın alma işleminin yapıldığı senenin sonuna kadar bildirimde bulunmalısınız. Bildirimde bulunmayan kişiler emlak vergisini cezalı ödemek zorunda kalıyor.

ÖDEMELER NEREYE?

Emlak Vergisi borcu bulunup bulunmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen kişiler, bu işlemleri bulundukları belediyelerden ya da e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sağladığı İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebililir. Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden ödenebilir. Ayrıca belediyelerin hesabının olduğu banka şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor. 

GECİKME CEZASI VAR MI?

Muafiyet koşullarına sahip olmayan herkes Emlak Vergisi ödemekle yükümlü. Emlak Vergisi’nin ilk ve ikinci taksidi mutlaka belirlenen süre içinde yatırılmalı. Gecikme halinde yüzde 1.6 oranında faiz uygulanıyor.

BU YIL ALANLAR GELECEK YIL YATIRACAK

Konut, arsa, iş yerini elden çıkarmayanlar ile geçtiğimiz sene gayrimenkul alanlar 2022 yılında vergi ödüyor. Yani, 2021 yılında mevcut gayrimenkulü bulunanlar ile 2021 yılında yeni bir gayrimenkul satın alanlar 2022'de Emlak Vergisi’ni ödüyor. Bu sene gayrimenkulünü elden çıkaranlar, bu seneye ait olanverginin tamamını ödemekle yükümlü. Bu sene konut alanların emlak vergisi yükümlülüğü ise 2023 yılında başlayacak.

KİMLER MUAF TUTULACAK?

Emlak vergisinin ilk taksitleri 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında ödenecek. İkinci ödeme dönemi ise 1 Kasım tarihinde başlayacak, 30 Kasım tarihinde sona erecek. İsteyen ödemeleri peşin olarak yapabilecek.

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; hiçbir geliri bulunmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri bulunmayanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskene ya da tek meskende hisseye sahip olmaları durumunda (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) bu meskene ait vergi ödemekle yükümlü değil. 

Muafiyetten faydalanan kişilerin 53 bin TL'yi geçen sermaye iradı (mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi gelir) varsa sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden faydalanılamıyor. Muafiyet koşullarını taşıyanların ilgili formu doldurup bağlı oldukları belediyeye vermeleri yeterli sayılıyor. Muafiyetini bilmeden vergilerinin ödemesini yapan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Eğer ödeme yapıldıysa 5 senelik geriye dönük paralar iade de alınabiliyor. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli sayılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.