163 Yıllık İnşaat Şirketi İzmir Opera Binası Projesinden Çekildi

163 Yıllık İnşaat Şirketi İzmir Opera Binası Projesinden Çekildi

İzmir Opera Binası projesindeki konsorsiyum bozuldu. 163 yıllık Avusturyalı şirket Wagner-Biro tasfiye kararanamesinden faydalanarak konsorsiyumdan çekildi. Şirket çekilme nedenini dövizdeki hareketlilik ve demir fiyatlarında yaşanan zamlar.

A+A-

 Avusturyalı ortak Wagner - Biro aldığı ani kararla projeden çıktı. Edinilen bilgiler kapsamında, 163 yıllık geçmişi bulunan Viyana Merkezli firmanın bu kararı almasında 2017 ve sonrasında döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve demir fiyatlarında artış yaşandı. Projede zarar edeceğini görülen firma, 18 Ocak 2019'da resmi gazetede yayınlanarak resmen yürürlüğe giren, Kamu İhale Kanunu kapsamında iş yapan yüklenici firmalara tasfiye ve devir hakkı tanıyan 7161 nolu Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasfiye Kanunu'ndan faydalanarak devir için çalışmalara başlandı. Önce İdareye başvurular gerçekleştiren firma daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da görüşü alınıp yasal prosedürü tamamladı. Daha sonra da temeli Eylül 2018'de atılan projeyi Çağdan Mühendisliğe devredip konsorsiyumdan resmen çekildi.

2022'DE BİTECEK

25 Eylül 2018'de inşaatına başlanan projenin 2022 yılında bitirilmesi amaçlanıyor. Yapıda 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahneler, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi, prova salonları, opera bölümü, bale bölümü, 350 seyirci kapasiteli avlu-açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araç kapasitesine sahip otopark bulunacak. Tesis yaklaşık 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanı bulunacak.

1854 yılında kuruldu

Waagner-Biro 1854'ten beri dünyanın dört bir yanında sembolleşen sanat mekanlarını hayata geçirdi. Sydney, Venedik, Viyana, Berlin, Moskova, Rio, Şangay gibi bölgelerin opera ve tiyatro binaları, Avusturya firmasının en çok tanınan eserleri arasında bulundu. Konsorsiyumun Türk ortağı Çağdan Mühendislik Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ise 1985 yılında kuruldu. Şirket spor tesisleri, yüzme havuzları, içme suyu ve atık su arıtma tesisleri, fabrika binaları, uzay çatı sistemleri, toplu konut binaları, sağlık tesisleri, yurt binaları, eğitim tesisleri, konser salonu gibi inşaat işlerine başladı. Şirketin hala süren işleri arasında, Atatürk Kültür Merkezi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası inşaatı yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.