102 Hektarlık Ağaçlandırma Alanına Sanayi İmarı!

102 Hektarlık Ağaçlandırma Alanına Sanayi İmarı!

İzmir'in Aliağa ilçesinde yatırım teşviki kapsamında Most Enerji şirketine tahsis edilen ve ağaçlandırma alanı içerisinde yer alan 102 hektarlık arazide yapılan imar planı değişikliği ile sanayi yapılaşmasının önü açıldı.

A+A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yapılan başvuru sonucu, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili yeni değişikliği askı çıktı. Most Makina Enerji Şirketi tarafından hazırlatılan yeni planlara göre Aliağa’nın Bahçedere Mahallesi’nde yer alan parsel sanayi alanı olarak belirlendi.

Değişiklik yapılmak istenen parsel şu anki Çevre Düzeni Planı’na göre ‘ağaçlandırılacak alan’ statüsündeyken İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisinin İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı’na göre ise ‘mera’ statüsüne sahip. 1 ay boyunca askıda kalacak yeni planlara göre 102 hektar büyüklüğündeki parselin statüsü ‘endüstri bölgesi’ olarak değiştirildi.

ŞİRKETE ÜCRETSİZ TAHSİS EDİLMİŞTİ

Parsel 2019 yılında Cumhurbaşkanı Kararı ile Most Makina Enerji Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine münferit yatırım yeri olarak ücretsiz tahsis edilmişti. Şirket, parselde yılda 165 bin ton kapasiteli yüksek vasıflı ve süper alaşımlı nihai ürün üretebilen, işleyebilen tesis açmayı planlıyor. Açılacak işletmeden bin kişinin istihdam edilmesi de hedefleniyor. Yatırım yüzde 55 devlet destekli olacak ve vergiden ve gümrük vergisinden muaf tutulacak. Açılması planlanan fabrika Şakran Cezaevine de komşu olacak.

Plan değişikliği açıklama raporunda şu gerekçelerle gösterildi:

Söz konusu proje ülkemizin savunma sanayi başta olmak üzere, ileri teknolojilerin üretilmesinde ülkemizin en stratejik yatırımlarından bir tanesi olacaktır. Bu stratejik ürünler olmadan kara, hava, deniz araçlarına ve/veya silahlarına ait hiçbir ürünün bağımsız üretilmesi mümkün değildir. Ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olan proje ileride savunma sanayi başta olmak üzere karşılaşabileceğimiz uluslararası sorunlara karşılık bir önlem özelliği de taşımaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.