Proje Tadilatlarında Hangi İmar Yönetmeliği Uygulanacak?

Proje Tadilatlarında Hangi İmar Yönetmeliği Uygulanacak?

Eski imar yönetmeliğine göre çizilen mimari projelerdeki tadilatların yeni tip imar yönetmeliğine göre yapılması uygulamada büyük sorun yaşatıyor. İzmir’deki ilçe belediyelerin imar müdürleri bu sorunu bakanlık yetkililerine aktardı.

A+A-

1 Ekimde yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliği uygulamada sorunlar yaşatmaya devam ediyor. Yeni imar yönetmeliğinin getirdiği önemli sorunlardan biri de eski tip imar yönetmeliğine göre hazırlanmış projenin tadilatının yeni imar yönetmeliğine göre yapılması.

Müteahhitler Federasyonu ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın ortak düzenlediği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği toplantısının soru-cevap bölümünde en çok tartışma konusu olan sorun proje tadilatları oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçe belediyesinin imar birimi yetkililerinin katıldığı toplantıda bu sorun bakanlık yetkililerine aktarıldı.

YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE TADİLAT VERİRSEK PROJE BAŞTAN SONA DEĞİŞİR

İlçe belediyelerin imar birimi yetkilileri, “1 Ekim tarihinden önce eski yönetmeliğe göre hazırlanan projelerde tadilat için başvuruda bulunuyorlar. Yasaya göre yeni yönetmelik maddelerine uyarak tadilat yapmamız gerekiyor. Ancak yeni yönetmeliğe göre tadilat yaptığımızda emsal hesabından çekme mesafesine kadar her şeyi yeni baştan hesaplamamız gerekiyor. Bu da tüm projenin değişmesi demek oluyor. İnşaatın ilerlediği projeler var. Yeniden emsal hesaplamak, yeniden proje çizdirmek mümkün değil. Çok maliyetli” diyerek yaşadıkları sorunu aktardılar.

TALEBİNİZİ BAKANLIĞA İLETİN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanlığı İmar İnceleme 3'üncü Şube Müdürü Fatih Yoldaş konuyla ilgili diğer illerden de çok fazla şikayet aldıklarını belirtti. Yoldaş bu konunun kendilerini aştığını belirterek yasal düzenleme yapılması için taleplerini Çevre Şehircilik Bakanlığı’na aktarmalarını istedi.

BASİT TADİLATLARA RUHSAT ZORUNLULUĞU İŞ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR

Belediyelerin imar birimlerinin en çok yakındığı ikinci konu ise basit tadilatların bile ruhsata tabi olması. Pencere yerinin kaydırılması gibi basit bir tadilatın bile ruhsat gerektirdiğini belirten yetkililer bu durumun belediyelerdeki iş yükünü artırdığını dile getirdi. Yetkililer, basit tadilatlarda ruhsat zorunluluğunun kalkmasını istiyor.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.