Ortadoğulular Karadeniz’e Akın Etti Konut Fiyatlarını Uçurdu!

Ortadoğulular Karadeniz’e Akın Etti Konut Fiyatlarını Uçurdu!

Karadeniz'de, Ortadoğu'dan gelen ilgiyle birlikte konut fiyatlarında dikkat çeken artış yaşanıyor. Benzer bir durum daha önce Rusların Akdeniz'e olan ilgisiyle görülmüştü.

A+A-

Özellikle Ortadoğuluların son yıllarda Karadeniz bölgesine olan ilgisi, konut piyasasında hareketliliğe neden olmuş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk iki ayında Samsun’da konut satışlarındaki artış %2 civarında kaldı.

Ancak, bölgede en çok konut satışının gerçekleştiği Samsun’da, gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın verilerine göre, son bir yılda satılık konut fiyatları %62, son iki yılda ise %271 oranında artış gösterdi. Örneğin, kentte ortalama bir konutun satış fiyatı 2 milyon 586 bin TL’ye ulaştı.

TÜİK verilerine göre, Artvin’de ise konut satışları %84 arttı ve bölgede en yüksek artış oranına sahip il oldu. Endeksa’nın verilerine göre, Artvin’de son bir yılda satılık konut fiyatları %100.58, son iki yılda ise %349.2 oranında yükseldi. Artvin’de ortalama bir konutun fiyatı ise 2 milyon 605 bin lira olarak belirlendi.

Sinop, Türkiye’nin en mutlu ili olarak tanımlanmasına rağmen, Emlakjet’in verilerine göre, son bir yılda satılık konut fiyatları %87.90, son iki yılda ise %375.98 oranında artış gösterdi. Böylece Sinop’ta ortalama bir konutun fiyatı 2 milyon 790 bin TL’ye kadar yükseldi.

Sözcü’den Hülya Keskin Oruçoğlu’nun haberine göre, kiralık konut piyasasına bakıldığında ise, Samsun, Trabzon ve Ordu gibi illerde en yoğun talebin olduğu görülüyor. Geçen ay itibarıyla kiralık konut fiyatları, Ordu’da %175, Samsun’da %122 ve Trabzon’da %100 oranında artış gösterdi. Ayrıca, Karadeniz’de satılık konut ilanlarının yayında kalma süresi %9, kiralık konut ilanlarının ise %21 arttığı gözlemlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.