Yıkılan Binaların Yerine Yapılacak Konutların Detayları Belli Oldu

Yıkılan Binaların Yerine Yapılacak Konutların Detayları Belli Oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir depreminde yıkılan binaların yeniden yapılması ile ilgili detayları paylaştı. Yeni yapılacak daireler brüt 94, net 74 metrekare olacak. Hak sahipleri ödemelerini 18 ay taksitle yapacak.

A+A-

İzmir depremi sonrasında çalışmaları yakından takip eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kısa bir aradan sonra tekrar kente geldi. Bakan Kurum, Adalet-Mansuroğlu-Manavkuyu Mahalle Sakinleriyle Buluşma Toplantısı’na katıldı. Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışmaları yakından izlediğini ve selamlarını ilettiğini söyledi. Kurum, depremden etkilenen kişilerin barınacağı konteynır kentin Pazartesi günü itibariyle faaliyete geçeceğini söyledi. Kurum, “İzmir genelinde farklı alanlarda çalışmalarımız sürüyor. Bayraklı’daki rezerv konut alanında çalışmaları büyük oranda tamamladık. Orada da işleri koordine ediyoruz” dedi.

ACİL YIKILACAK BİNA SAYISI 694'E ULAŞTI

Son verileri kamuoyuna açıklayan Bakan Kurum, “Deprem sonrasında şimdiye kadar 168 bin 562 binada tespit yaptık. Hasarlı ve yıkılması gereken bina sayısı 694’e ulaştı. 4 bin 627 bağımsız bölüm için acil yıkım ve ağır hasarlı raporu verildi. Bu tespitler belediyelerimizin yapacağı çalışmalara ilişkin bir rapor olacak. Bundan sonra mahalle ve sokak ölçeğinde durumu görmüş olacağız. Vatandaşlarımız bundan sonra belediyelerle süreci yürütebilecekler. Biz bakanlık olarak riskli gördüğümüz yerlerde çalışmalar yapıyoruz. Yerinde dönüşüm isteyen vatandaşlarımız ortak olarak oluşturulan komisyon aracılığıyla destek alabilecekler” diye konuştu.

HAK KAYBI ÖNLENECEK

Depremde yıkılan site ve apartmanlar üzerinden taslak projeleri de anlatan Bakan Kurum, “zemin artı 7 kat” olarak düşünülen bir apartmanın yeni projesinde hak kaybının olmayacağını söyledi. Kurum, ‘zemin artı 5 kat’ yapılması halinde daire ve işyerlerinin büyüklüklerinin korunduğunu anlattı. Konuşmasında, “Deprem bölgelerinde kapalı çıkma istemiyoruz” diyen Bakan Kurum, deprem olmadan binalar yıkılıp yerine yenisi yapılsa bile yeni yönetmeliğe göre “98 metre brüt 75 metrekare net” apartman dairesi alınabileceğini bu büyüklüklerin son yapılan projelerde “94 brüt, 74 net metrekare hakkının korunduğunu ve hak kayıplarının olmadığını anlattı.

ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

Yıkılan yerlerde yapılacak konutlara altyapı bedelinin yansıtılmayacağını iki yıl geri ödemesiz, 18 yıl ödeme planı uygulanacağını anlatan Bakan Kurum, “AFAD kayıtlarındaki vatandaşlarımız ile riskli binası olan vatandaşlarımız elbette aynı ödeme koşullarına sahip olmayacaklar ama çok da fark olmayacak. Onlara da ödeme kolaylığı tanıyacağız. İnşaat faaliyetlerini Kasım ayı içinde başlatacağız. Önümüzdeki yıl bitmeden de konutları teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum