Yeni İnşaatlar Yeni Trendlere Göre Planlanacak

Yeni İnşaatlar Yeni Trendlere Göre Planlanacak

Lüks Gayrimenkul uzmanı Sühran Aras konut stoklarının tükendiğine dikkat çekerek, "Pandemiyle beraber konutta beklentiler ve trendler değişti. Yeni yapılacak inşaatlar yeni trende göre planlanacak" dedi.

A+A-

Tarihin en düşük kredi faiz oranlarının hayata geçmesi ile birlikte büyük bir hareketliliğin yaşandığı gayrimenkul sektöründe satış ivmesi düşüşe geçti. İkinci el konutlarda faiz oranlarının yeniden artması, geri ödemenin 1 yıl sonra başlaması fırsatının kaldırılması ve maksimum kredi vadesinin 15 yıldan 10 yıla çekilmesinin sektörde yeniden bir durağanlığa neden olduğundan bahseden Lüks Gayrimenkul uzmanı Sühran Aras '' Alım-satımlardaki 2 aylık yoğunluk yerini beklemeye bıraktı'' dedi. Aras, konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

Haziran ayı rekorlar ayıydı

''Gayrimenkul sektörü haziran ayından itibaren yeni normalleşme ile birlikte büyük ivme yakaladı. Pandemi dönemi çok zorlu geçmişti. Hükümetin açıkladığı kapsamlı teşvik paketiyle birlikte Haziran ayında sektör büyük bir ivme yakaladı.  Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranlarından hem alıcılar hem satıcılar faydalandı. Haziran ayında satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 209 arttı. Toplamda 190 bin konut satıldı. İpotekli konut satış rakamlarına baktığımızda ise 101.500 konut satıldığını görüyoruz. Geçen yılın Haziran ayına oranla ipotekli satışlar yüzde 1286 arttı. Temmuz ayında da satışlar devam etti. 10 Temmuz'a doğru ikinci elde konut kredi faiz oranları 0.79'a yükseltildi, 1 yıl sonra geri ödemeye başlama avantajı kalktı ama buna rağmen alımlar devam etti ve 141 bin konut satışı gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında sadece  14 bin satış olmuştu.

Sıfır konutların satışı teşvik edilmeli

Yapılan tarihi konut kredisi faiz indirimi öncesi sıfır konutla ikinci el konutlarının satışları arasında yaklaşık yüzde 50'lik bir denge vardı. Açıklanan paket sonrası ise bu oran yüzde 70'e 30 ikinci el konut tarafına ağırlık kazandı. Yani her 100 alıcıdan 70'i ikinci el konut, 30'u ise sıfır konut tercih etti. Açıklanan paket aslında inşaat sektörünü hareketlendirmek içindi ama konut üretimin artması için sıfır konutların satışlarının arttırılması gerekiyor. Bunun için de devletin yeni teşvikler yapması gerektiğine inanıyorum. Vergi indirimi düşünülebilir. Sıfır konutta faiz oranı 0,64'te tutuldu ama 1 yıl sonra geri ödemeye başlama ve maksimum vadenin tekrar 15 yıla çıkarılması değerlendirilebilir.

Bayramdan sonra herkes bekle gör politikası izliyor

Altın ve dövizdeki hareketliliğin de etkisiyle Kurban bayramından beri sektördeki eski canlılık yok. Sektöre hareket getiren cazip faiz uygulamasının oranları değişince bayram öncesi başlayan durağanlık bayram sonrası iyice arttı. Alıcılar genelde bekle gör politikası izliyor. Haziran ayı ve Temmuzun ilk yarısında telefonlarımız neredeyse hiç susmamıştı. Şimdilerde ise herkes beklemeye geçti. İnşaat sektörün yeniden üretime başlayabilmesi için normalde Eylül ve Ekim ayının aylık 150-200 bin satış bandında sürmesi gerekiyordu.

Gayrimenkul altınla birlikte en iyi yatırım aracı olacak

İnşaat sektöründe malzemelerin büyük bölümü dolarla alınıyor. Üretici firmalar stoklarını eritebilmek için uzun  süredir bu artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Ekim ayında üretimin yeniden başlayabilmesi için devletin teşviklerinin devam etmesi lazım. Aslında  kentleşme ve kentlere göç devam ediyor, dolayısıyla konut açığı da devam ediyor. Deprem riski de çok olduğundan yeni yaşam alanlarının üretilmesi lazım. Tekrar kentsel dönüşüm furyası başlamalı ki depreme hazırlıklı yakalanalım. Benim öngörüm şu ki altından sonra en iyi yatırım aracı gayrimenkul olacak. Bunun yatırımcıya çok iyi anlatılması lazım.

Dubleks daire stokları biranda tükendi, yeni inşaatlar yeni trendlere göre planlanacak...

Son dönemde hep vurguladığımız üzere alıcıların pandemiyle birlikte talepleri çok değişti. Şehir  merkezinde büyük ve balkonlu evlere rağbet arttı, çocuklu aileler ise bahçeli daireler yöneldi. Daha önce satışı çok zor olan dubleks dairelerin stoklarının tamamı neredeyse Haziran ve Temmuz aylarında tükendi. Pandemiyle birlikte beklentiler ve trendler değişti. Yeni üretimler yeni taleplere ve yeni trendlere göre olacaktır. Özellikle şehrin hemen dışında villalar, dubleks veya bahçeli daireler rağbet görüyor ve görmeye de devam edecek. Yeni trendlere göre yeni üretim yapacak olan  inşaat sektörünün ayağa kalkabilmesi için hükümetin teşviklerine devam etmesi gerekiyor.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.