Yapı Denetim Sorununa İki Formüllü Çözüm!

Yapı Denetim Sorununa İki Formüllü Çözüm!

İZTO İnşaat Komitesi ve Müteahhitler Federasyonu’nun yapı denetim konusunda 1 yıl süren çalışması ve bakanlık yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucunda revizyon sinyali. Yakın zamanda torba yasada yer alacak düzenleme ile sorun tamamen çözülecek.

A+A-

İnşaat sektörünün en büyük sorunlarından biri olan yapı denetim konusunda yapılan girişimler sonuç verdi. Yaklaşık 1 yıldır çözüm önerileri geliştiren İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Komitesi Komitesi üyeleri, 71. Mühendislik meslek komitesi üyeleri ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) yönetimi geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bürokratları ile ikinci kez bir araya geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı İsmail Tuna Cebecioğlu, Yapı Denetimi Da ire Başkanı Doğan Yorulmaz, Yapım Teknolojileri ve Laboratuvar Daire Başkanı İrşade Aydoğdu Gürbüz, İzmir İl Müdürü Halit Ergin, İl Müdür Yardımcısı Alif Kahya, İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Sevgi Özkaya’nın katılımıyla gerçekleşen  “Yapı Denetim Sisteminde Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıda iki çözüm önerisi ön plana çıktı.

yapi-denetim-001.jpg

Bakanlığın bu iki öneriden birini yakın zamanda yasa teklifi olarak meclise sunması ve torba yasada yer alması bekleniyor.

SORUNU TAMAMEN ÇÖZECEK 2 ÖNERİ

Yapı denetimde yaşanan en büyük sıkıntı kura sonucunda uzak mesafede küçük inşaatların çıkması nedeniyle yaşanan aksaklıklar ve müteahhitlerden ek fiyat farkı talep edilmesiydi. Bu sorunun önüne geçilmesi için hem müteahhitlerin hem de yapı denetim şirketlerinin memnun kalabileceği farklı öneriler geliştirildi. Bakanlık tarafından kabul gören ilk öneriye göre büyükşehirler birkaç bölgeye ayrılacak. Bu bölgelerdeki yakın yapı denetim firmaları atanarak uzak mesafe sorunu çözülmüş olacak.

6b417af1-5a6f-4e04-8564-69fa5facb334.jpeg

İkinci öneriye ise kura çekiminde tek bir firma yerine 2-3 farklı yapı denetim firması çıkacak ve müteahhitler bu firmalardan istediğini tercih edebilecek. Bu öneri sayesinde de yapı denetim firmasının işi garanti görerek ek fiyat talep etmesi engellenecek.

KAHRAMAN: KAYIT DIŞI TALEPLERİN ÖNÜNE GEÇECEK

İnşaat sektöründen gelen talepler doğrultunda yaklaşık 1 yıldır bu sorunla ilgili çalışma yürüttüklerini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman önemli bir yol kat ettiklerini ifade etti. Hem müteahhitlerin hem de yapı denetim firmalarının memnun kalacağı çözüm önerileri geliştirdiklerini belirten Kahraman, “Yapı Denetim havuz sisteminde büyükşehirlerin birden fazla bölgeye ayrılması ve kura çekiminde birden fazla firmanın çıkarak müteahhit tarafından tercih edilebilmesi kayıt dışı bazı taleplerin de önüne geçecektir. Bunun yanısıra hem müteahhitlerin hem de yapı denetim firmalarının memnun kalacağı farklı düzenlemelerin de yapılması konusunda görüşlerimizi paylaştık. Yeni düzenlemenin sektöre nefes aldıracağı kanaatindeyim” dedi.

İZTO İNŞAAT KOMİTESİ VE MÜFED’İN  YAPI DENETİM SİSTEMİ SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ RAPORU İÇİN TIKLAYIN!

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.