Yapı Denetim Şirketlerinin Keyfi Uygulamaları Müteahhitleri Bıktırdı

Yapı Denetim Şirketlerinin Keyfi Uygulamaları Müteahhitleri Bıktırdı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İsmail Kahraman, yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları nedeniyle inşaat projelerinde aksaklıklar yaşandığını ve sektörü bıktığını ifade etti.

A+A-

İnşaat sektörünün finans erişimi, arsa maliyeti, malzeme fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları, bürokratik sorunlar ile boğuşurken, son dönemlerde artarak devam eden Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamalarını eleştiren İsmail Kahraman kendilerine iletilen sorunların büyük kısmının yapı denetim olduğunu söyledi.

“Bakanlık tarafından yapılan atama sonucunda müteahhitler ve yapı denetim şirketleri arasında sorunlar başlıyor” diyen Kahraman “Sistem her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları nedeniyle adeta iş yapılamaz hale geldi” ifadesini kullandı.

İŞLERİN AKSAMASINA NEDEN OLUYOR

Kahraman, müteahhitlerin yapı denetim şirketleri sahada yaşadıkları sorunları şu şekilde sıraladı: “Yapı denetim firması, atanmış olduğu işlerde alacağı ücret belli olmasına rağmen fahiş fiyat farkı talep ediyor. Vermediğimiz takdirde işi yapmıyor. Başka bir yapı denetim firmasının atanmasını talep ettiğinizde belli bir süre atama bekleniyor, yeni atanmış yapı denetim firmasında da benzer sorunlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Atama yapıldıktan sonraki süreçlerde beton dökmek için tüm hazırlıkları yapıyoruz. Sıra yapı denetime geldiğinde ‘şu saate bitmezse gelemem, hafta sonu gelemeyiz, araç veya personel yok’ gibi mazeretler ile işlerin aksamasına neden oluyor. Özelikle beton ve demir denetiminin zamanında yapılması gerekliliği doğrultusunda Yapı Denetim şirketlerinin görev ve sorumlulukları yönetmelikte açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir.”

MÜFED ÜYESİNİN YAŞADIĞI SORUNU ANLATTI: BÖYLE BİR KEYFİYET OLUR MU?

İsmail Kahraman, MÜFED üyesi bir müteahhitin bizzat yaşadığı bir sorunu da şu şekilde özetledi: “Bir yapı denetim firmasından hizmet alan üyemiz, firma denetçisinin başka bir denetim işinden almış olduğu ceza sebebiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından denetçi görevinden alınıyor. Söz konusu firma yeni bir denetçiyi işe almadığından ötürü yaklaşık 15 gündür şantiye durmuş durumda. Firma ne zaman personel alırsa iş o zaman başlayacak. Böyle bir keyfiyet olabilir mi? Bu keyfi uygulama değil de nedir? Bakanlık iş aksamasın diye yeni bir yapı denetim firması ile çalışmaya olanak tanıyor. Fakat yarım kalan bir İşi kim üstlenir? Kaç para fark isteyecek? Yapılan imalatta sorumluluk alacak mı?”

BİZE GELEN ŞİKAYETLERİN YÜZDE 90’I YAPI DENETİM

Sıkça karşılaştığımız sorunlardan biride iş beğenmemek diyen Kahraman sözlerine şu şekilde devam etti: “Sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen telefonların %90’ı yapı denetim ile yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi olmaya başladı. Üyelerimiz devasa bir organizasyon olan müteahhitlik hizmetlerini yaparken arsa, finansman, iş gücü ve malzeme gibi tedarik sorunlarını tüm koşullara rağmen aşıyor. Bu konularda taleplerini dile getirmeleri daha elzem iken aldığımız telefonlar maalesef yapı denetim şirketleri ile yaşadığı sorunlar. Sektör olarak Yapı Denetim sistemini doğru buluyoruz ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın etkin denetim yaparak şantiyeleri gezmesi, yaşanan sorunları yerinde tespit etmesi gerektiğini, bu tip konularda ciddi yaptırımların devreye girmesi gerekirse yeni düzenlemelerin yapılması son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Sektör temsilcileri olarak bu ve benzeri keyfi uygulamaları kabul  etmemiz mümkün değil. sektörü keyfi, kanun dışı taleplerle sekteye uğratmalarına müsaade etmeyeceğiz. İşini düzgün yapan  yapı denetim firmaları varsa onlara da teşekkür etmek istiyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum