Yapacağımız Bir Villanın Demir Maliyeti 350 Bin TL

Yapacağımız Bir Villanın Demir Maliyeti 350 Bin TL

Gültekin Pera İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Gültekin, “Sasalı’da yeni başladığımız villa projesinde her villa için 24 ton demir kullanacağız. 24 ton demirin fiyatı 175 bin TL’yi buluyor. Arsa payıyla beraber maliyet 350 bin TL’ye çıkıyor” dedi.

A+A-

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı müteahhitlerin maliyetlerini artırdı. İnşaatın en büyük gider kalemi olan demirde yaşanan fiyat artışları sektörü zor durumda bırakıyor. Birçok müteahhit yatırımlarını beklemeye alırken projeye başlayanlar ise demire milyonlarca lira ödemek zorunda kalıyor.

VİLLADA DEMİR MALİYETİ 350 BİN, DAİREDE 150 BİN

Sasalı’da yeni bir villa projesine başlayacaklarını ifade eden Gültekin Pera İnşaat’ın yönetim kurulu üyesi Muhammet Gültekin inşaatta kullanılacak demirin maliyetini şu şekilde hesapladı, “İnşaat demirinin ton fiyatı 7 bin 300 lirayı aştı. Fiyatlar her gün artmaya devam ediyor. Sasalı’da yeni projemizin inşaat çalışmalarına başladık.  Yaptığımız statik hesaplara göre her bir villa için 24-25 ton inşaat demiri kullanmamız gerekiyor. Bir villada kullanılacak olan demirin fiyatı 175 bin lirayı geçiyor. Yüzde 50 kat karşılığı arsa oranını da yansıttığımızda bir villanın demir maliyeti 350 bin liraya çıkıyor. Dairelerde demir kullanımı projeye ve dairenin büyüklüğüne göre değişse de 150 metrekarelik bir dairede ortalama 10 ton demir kullanılıyor. 73 bin liralık demir anlamına geliyor. Arsa payı da hesaplandığında bu rakam 150 bin liraya yaklaşıyor. Sasalı’daki bir villanın arsa payı ile beraber toplam maliyetini 3 milyon 700 bin lira olarak öngörüyoruz. Maliyetler yüzünden yatırım yapmaktan çekiniyoruz” dedi.

SEKTÖRE GİRDİKTEN SONRA HERŞEY 2-3 KAT ARTTI

Gültekin ailesinin ikinci kuşak temsilcileri olarak 2017 yılında Gültekin Pera’yı kurarak inşaat sektörüne girdiklerini hatırlatan Gültekin, “Sektöre girdiğimizde hem maliyetler hem de kredi faiz oranları uygundu. İlk projemizde krize yakalandık. Krizle beraber maliyetlerimizde çok ciddi artışlar oldu. İlk başladığımız dönemde demirin ton fiyatı 1.800 liraydı, şu anda 7.300 lirayı geçti. Bir torba çimento 7 liraydı, şu anda 22 lirayı geçti. Bir metreküp beton fiyatı 100 liraydı, şu anda 300 lirayı geçti. Bu maliyetlerle inşaat yapmak çok zor. Yatırımcının hevesi kaçtı. Bu maliyetleri satış fiyatlarına yansıtmak zorundayız. Bu da satışlarımızı yavaşlatacaktır. Sektörü sıkıntılı günler bekliyor” dedi.

DEMİR EN BÜYÜK GİDER KALEMİMİZ OLDU

Eskiden maliyet hesaplarken demir fiyatlarına bakmadıklarını belirten Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, "1 tır demiri eskiden 50 bin TL'ye alabiliyorduk. Şu anda bir tır demir fiyatı 200 bin TL. Son fiyat artışları ile beraber demir en büyük giderimiz oldu. Demirin inşaat maliyetindeki payı yüzde 7-8 civarında. Villa projelerinde temel sayısı fazla olduğundan bu oran yüzde 10'ları geçebiliyor. Fiyatlar sürekli arttığı için demir maliyetini hesaplayamıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum