Yabancıya Konut Satışı Yüzde 106 Arttı

Yabancıya Konut Satışı Yüzde 106 Arttı

TÜİK Mayıs ayı konut satış verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 106,5 artarak 1.776 oldu.

A+A-

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mayıs ayında ilk sırayı 818 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 341 konut satışı ile Antalya, 106 konut satışı ile Ankara, 80 konut satışı ile Mersin ve 75 konut satışı ile Sakarya izledi. Ocak-Mayıs döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre % 24,9 artarak 15 bin 740 oldu.

Öncelikle geçen yılın Mayıs ayı konut satışları ile yapılan karşılaştırmada gerçekleşen artışta baz etkisini, yani karşılaştırma yaptığımız bir önceki yılın şartlarını göz önüne almamız gerekir. Bu yıl Mayıs ayında tam kapanmaya geçilmesinin satışlar üzerindeki etkisini gözlemlemekle birlikte, yaz dönemine girerken İstanbul’a yakın bölgelerin yabancıların yakın markajına girdiğini de verilerden edinmek mümkün. Örneğin yabancıların en çok konut aldığı 10 şehir listesinin genellikle sonlarına yakın bir yerde konumlanan Sakarya’nın Mayıs’ta İstanbul, Antalya, Ankara ve Mersin’den sonra genellikle gelen Bursa’nın yerini aldığını görüyoruz. Konumu, korunmuş doğası, denizi ve tarihi dokusu ile Sakarya, gerek İstanbul’a olan 2 saatlik mesafesi, gerek özellikle Arapların yakın ilgisiyle yaz dönemine girerken bir hareketlilik kazandı. Sahil bölgesinde yer alan Karasu’nun özellikle turistler tarafından talep gördüğünü ve yaz aylarında ciddi bir yoğunluk yaşandığını biliyoruz. Keza Türkiye'nin sonbahar ve kış mevsimi tatil rotalarından biri olan Sapanca ilçesi, İstanbul'a yakın mesafede olması sebebiyle de yabancıların ilgisini çekiyor. 

Lübnan ve Kuveyt sıralamada yükseldi

Mayıs verilerine göre, Irak vatandaşları Türkiye'den 239 konut satın aldı. Irak vatandaşlarını sırasıyla, 231 konut ile İran, 119 konut ile Rusya Federasyonu, 98 konut ile Afganistan ve 87 konut ile Almanya vatandaşları izledi. Sıralamada Arapların önde olduğu görülüyor. Örneğin Nisan’da 18’inci sırada olan Lübnan, Mayıs’ta adetler daha az olsa da 10’uncu sıraya yükseldi. Yine Nisan’da 16’ncı sırada olan Kuveyt, 12’inci sıraya geldi. Nisan’da sıralamada yer almayan Suudi Arabistan ise Mayıs’ta 14. sırada yerini aldı. Yaz dönemine giriş ile İstanbul ve Sakarya başta olmak üzere İstanbul çevresindeki illerin bunda etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.