Yabancıya Konut Satışı Geriledi

Yabancıya Konut Satışı Geriledi

Yabancıya konut satışı dibi gördü. 2022 yılında yabancıya 68 bin konut satılırken, 2023 yılında sayı 35 bine geriledi. Bu dönemde Dubai, yabancıya konut satışında rekor kırdı.

A+A-

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, konut sektörü 2023 yılını 1 milyon 225 bin adetlik satış rakamı ile kapattı.

Aynı dönem içinde yabancıya yapılan satışlar bir önceki yıla göre yüzde 48,1 düşerek 35 bin 5 adet oldu. Konut satışlarında yabancıların aldığı pay yüzde 2,9 ile sınırlı kaldı.

Yabancı alıcıların Türkiye’den el çekmesi hem ekonomi hem de konut sektörü açısından olumsuz bir sonuç doğurdu. Dünyada birçok ülke yabancılara konut satmak için uğraşırken, yabancı düşmanlığının siyaset malzemesi hâline getirilmesi, zengin alıcıların farklı ülkelere kaymasına sebep oldu.

20 MİLYAR DOLAR GELEBİLİR

Özellikle Dubai, Türkiye’den kaçak yabancı konut alıcısının adresi hâline geldi.

Ülke 2021-2023 yıllar arasında yabancıya konut satışında rekor kırdı. Milyarlarca dolarlık dövizi Dubai’ye kaptırmış olduk. Ancak hiçbir şey için geç kalınmış değil. 2024, sektör açısından umut vadediyor.

Sektör temsilcileri de bu görüşte birleşiyor. Derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili bakanlıkların Türk konut sektörünü yeniden tanıtmak adına birtakım çalışmalar yapmaları gerekiyor. 

2022 YILINDA 68 BİN KONUT SATIŞI OLDU

Ülkemizde geçen yıl 1 milyon 225 bin konut satıldı.

Bu rakam son 10 yılın en kötü tablosu olarak kayıtlara geçti. Yabancıya konut satışı ise yüzde 48 oranında düştü.

Toplam satış 35 bini zor buldu. Ancak 2022 yılında yabancıya 68 bin konut satılarak rekor kırılmıştı. Ülkemize yüklü miktarda lar döviz girişi olmuştu.

Müteahhitler yeni projelere hız vermiş, konut ihtiyacı kapanmaya başlamıştı. Ancak belli kesimlerin oluşturduğu ‘yabancı düşmanlığı’ satışların bıçak gibi kesilmesine sebep oldu.

MÜLTECİLER İLE KARIŞTIRMAYIN

Sektör temsilcileri görüşmelerde Türkiye’den konut alan yabancılar ile mültecilerin karıştırıldığı ifade ediliyor.

400 bin dolar vererek vatandaşlık alıp, Türkiye’de yaşamaya başlayan yabancı ile adli vakalara karışan mülteciler bir değil. Üstelik zengin yabancı ülkeye döviz getirmekle kalmıyor, aynı zamanda burada harcama da yapıyor.

Yapılan araştırmalarda Türkiye’den konut alan bir yabancı yatırımcı, bir yılda ülkemizde ortalama 60-70 bin dolarlık harcama yapıyor. Birçok sektöre hareket kazandırıyor.

PAYIMIZI DUBAİ'YE KAPTIRDIK

Dubai Türkiye’den kaçan yabancı konut alıcılarını iyi değerlendirdi, fırsatı kaçırmadı.

Yurt dışında çeşitli reklam kampanyaları ile “Dubai’de ev sahibi olmak çok kolay” sloganları ile ticaretine devam etti. 500 bin dolarlık yatırım ile ‘golden vize’ vererek alıcıları cezbetti.

Orta Doğu’nun en renkli ülkesi 2023 yılı sonundan bütün çabaların meyvesini aldı. Ülkede yabancıya yapılan konut satışı yüzde 65 arttı. Yalnızca Dubai değil, İspanya, Portekiz ve ABD’de bu pastadan payını aldı.

Açıklanan rakamlara göre sadece ABD yılda 60 milyar dolarlık yabancıya konut satışı yaparken, Portekiz ve İspanya’da yılda 30 milyar dolarlık satış yapıldı.

FİYAT ARTIŞLARINA ETKİLERİ OLMADI

2023 yılında seçimlerinde etkisiyle yabancıların Türkiye’den konut edinmesi konusu hedefe konuldu.

Toplam satışlardan sadece yüzde 3-5 arasında pay alan yabancılar, konut sektöründe fiyatların artmasına yol açtığı iddia edildi. Hâlbuki fiyat artışlarında yabancıların etkisi yoktu.

Enflasyonist ortam, girdi maliyetlerindeki artış ve finansman sorunu fiyat artışlarını beraberinde getirmişti. 

YENİ BİR KAMPANYA BAŞLATMAK GEREK

Sektör temsilcileri geçtiğimiz yıllarda yapılan konut tanıtım furyasının yeniden hayata geçmesini bekliyor.

Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Odaları ve derneklere iş düşüyor. Yurt dışında başlatılacak olan yeni bir konut tanıtım kampanyası ile işleri düzeltmek mümkün.

Yeni fuarlara katılım sağlamak, hatta kendi fuarlarımızı gerçekleştirmek, THY gibi dünyada bayrak taşıyıcı şirketlerimizin desteğiyle Türk konut pazarını yeniden tanıtmak büyük önem arz ediyor. Sektör oyuncuları bu projelerin devreye girmesi ile 2025 yılında yabancıya 100 bin adetlik konut satışı ve 20 milyar dolarlık döviz girişinin sağlanabileceğini ifade ediyor.

DÖVİZ GİRİŞİ İLE PİYASA RAHATLAR

Türk konut piyasasında ciddi bir finansman problemi yaşanıyor.

Kredi bulma sıkıntısı bir kenara, alınan kredilerin faizleri de oldukça yüksek. Bu şartlarda konut edinmek zora giriyor.

Nihayetinde her sene ülkede 900 bin konuta ihtiyaç var, ancak üretim 550-600 bin ile sınırlı kalıyor. Çünkü konut üreticileri proje arzları için yeterli kaynağı bulamıyor. Bu noktada yabancı yatırımcının ülkeye girmesi piyasanın rahatlamasına sebep olacağı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.