Yabancıya Gayrimenkul Satışından Rekor Gelir Elde Edildi

Yabancıya Gayrimenkul Satışından Rekor Gelir Elde Edildi

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımları rekor seviyeye ulaşırken Merkez Bankası verilerine göre haziran ayında yabancıya gayrimenkul satışlarından 1 milyar 144 milyon dolar gelir sağlandı.

A+A-

yabancılara yapılan satışlar hızla yükseliyor.

Resmi olarak açıklanan Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yabancılara gayrimenkul satışlarından elde edilen net gelir 2022 yılı Haziran ayında 1 milyar 144 milyon dolarla adeta rekor kırdı.

2022 yılının ilk yarısında yabancılara gayrimenkul satışı kaynaklı gelir toplamda 3 milyar 485 milyar dolara kadar çıkarken, 2018’ yılının 2. yarısında kaydedilen 3 milyar 651 milyon dolarlık rekor sonrasındaki en yüksek ikinci rakama da ulaşılmış oldu.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve yabancılara gayrimenkul alımı karşılığında vatandaşlık verilmesi uygulaması, yabancıların ülkemizdeki gayrimenkul alımlarını artırırken, Türkiye’deki fiyat artışlarında da etkili oldu.

HAZİRAN AYINDA YABANCIYA SATIŞLAR REKOR KIRMIŞTI

TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Haziran 2022'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artış göstererek, 8 bin 630 adetle rekor kırdı.

Haziran'da toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 5,7 şeklinde olmuştu.

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarında 1. sırayı 3 bin 906 adet konut satışı ile mega kent İstanbul almıştı. Mega kent İstanbul'u sırasıyla 2 bin 534 konut satışı ile tatilcilerin gözdesi Antalya ve 428 konut satışı ile Mersin takip etmişti.

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları ocak-haziran döneminde de bir önceki sene aynı dönemine göre yüzde 72,7 artarak 35 bin 383 şeklinde olmuştu.

EN ÇOK RUSLAR KONUT ALDI

Yine açıklanan verilere göre, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına gerçekleştirildi.

Haziran'da Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den toplamda 1887 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 987 konut ile İran, 807 konut ile Irak vatandaşları takip etti.

Ocak ayında 479, Şubat ayında 509 adet konut satın alan Ruslar, Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat tarihi sonrasında Türkiye'den konut alımlarını artırdı. Yine açıklanan rakamlara göre, Mart ayında 547 olan söz konusu sayı, Nisan ayında 1152'ye, Mayıs ayında 1275'e, Haziran ayında 1887'ye yükseldi.

Savaşla beraber Ukraynalılar da Türkiye'de konut alımlarını artırdı. Ocak ayında 102 olan Ukraynalıların Türkiye'deki konut alımı, haziranda 301'e çıktı.

YABANCI PAYI ANTALYA'DA YÜZDE 31,5 OLDU

Haziran ayında tatilcilerin gözdesi Antalya'da toplam 8 bin 45 adet konut satışı gerçekleştirilirken, bunun 2 bin 534 tanesini de yabancılar aldı. Antalya'da Haziran ayında toplam konut satışlarında yabancı payı yüzde 31,5'e çıktı.

Haziran ayında mega kent İstanbul'da 27 bin 998 konut satılırken, bunun 3 bin 906 tanesini yabancılar aldı. İstanbul'da Haziran ayında konut satışlarında yabancı payı yüzde 14 oldu.

CARİ AÇIK FİNANSMANI

Haziran ayında cari işlemler dengesi 3 milyar 458 milyon dolarlık açık verirken, gayrimenkul gelirleri cari açık finansmanında etkili kalemler arasında yer aldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.