Yabancıların Gayrimenkul Yatırımları Yüzde 65 Arttı!

Yabancıların Gayrimenkul Yatırımları Yüzde 65 Arttı!

Türkiye’de gerçekleştirilen yabancı yatırımlarını toplam edinim adedi ve tüm işlemler bazında değerlendirmesini yaptı. EVA Gayrimenkul Değerleme Yatırımların 2021'de 2020'ye göre edinim adedi bazında yüzde 65 yükseldiğini belirledi.

A+A-

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların 2020 ve 2021 yılı Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını masaya yatırdı. Yabancı yatırımcıların 2021 ve 2020 itibariyle Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul cinsinden alımları masaya yatıran EVA Gayrimenkul Değerleme, alan bazında 2021 yılı itibariyle 2020'ye kıyasla yüzde 46, işlem sayısında ise yüzde 65 yükseliş olduğunu ortaya çıkardı.

Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2020'de toplam 5 milyon 988 bin 203 metrekare olan yabancıların gayrimenkul alımları 2021'de yüzde 46 arttı ve 8 milyon 755 bin 786 metrekare olarak belirlendi. 

Türkiye'de toplam 58 bin 576 adet konut satıldı

Konut satışı özelinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; adet bazında, 2021 yılı toplam itibariyle Türkiye'de, toplam 58 bin 576 adet konut satışı yapıldı. Bu rakamla, 2020'nin aynı dönemine göre 4. çeyrekte yüzde 44,04 bir yükseliş kaydedildi. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2020 yılı itibariyle yüzde 2,7 iken bu oran 2021'de yüzde 3,9’a ulaştı. 

Başka bir açıdan değerlendirildiğinde tüm gayrimenkul türlerinde yabancıları edindiği mülk sayısı 68 bin 168 adet oldu. Konut bu toplam içinde yüzde 86’sını meydana getiriyor. 2021'de bu rakamın 15.71 adedi de vatandaşlık için satın alındı.

Gayrimenkulde yüzölçümü kapsamında Kuveyt, satış adedi olarak İran ilk sırada

2021 yılı itibariyle, yabancıların Türkiye'deki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında bütün gayrimenkul yatırımları masaya yatırıldığında, ilk sırada Kuveyt bulunuyor. Bu kategoride bir önceki senenin birincisi Afganistan’ın yerini alan Kuveyt’i sırasıyla Almanya, ABD, Afganistan, Irak, Yemen, İran, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Azerbaycan izliyor. 

İran ilk sırada

2021 yılı itibariyle Türkiye'de yabancılara yapılan toplam gayrimenkul satış adetinde son 3 senede olduğu gibi İran, Irak ve Rusya Federasyonu yine ilk sırada oldu. Bu ülkeleri sıra ile Afganistan, Almanya, Kazakistan, Kuveyt, ABD, Azerbaycan ve Kuveyt izledi. Tapu verilerine göre ABD son üç senedir ilk kez ilk 10 alım listesine adını yazdırdı. 

Gayrimenkul yatırımında Bursa, Antalya ve Sakarya ilk üçte 

Tüm gayrimenkul cinsinden en çok tercih edilen şehirlerde toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında 2021 yılı itibariyle yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği şehir yine Bursa olurken, Bursa ilini sırası ile Antalya, İstanbul, Sakarya, Muğla, Mersin, Yalova, Ankara, İzmir ve Samsun takip etti.  

Tüm gayrimenkul cinsinden 2021 yılı itibariyle en çok tercih edilen kentlerde satış adeti bazında ise ilk sırada İstanbul bulunuyor. İstanbul ilini sırası ile Antalya, Ankara, Mersin, Yalova, Bursa, İzmir, Sakarya, Muğla ve Samsun takip etti. Adet başına edinim verileri değerlendirildiğinde Bursa ve Antalya’da ortalamada daha  büyük alanlara yatırımlar gerçekleştirildiği, en küçük alan yatırımının ise İzmir’de olduğu görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.