Vatandaş 400 metrekarelik Evini Dönüştürürse 125 Metrekare Yer Sahibi Olacak

Vatandaş 400 metrekarelik Evini Dönüştürürse 125 Metrekare Yer Sahibi Olacak

Bornova'da meclis üyesi Sait Tatlı, Çamdibi-Altındağ planlarını eleştirdi. Bölgede 4 katlı binaların yoğun olduğunu belirten Tatlı, evini yenilemek isteyenin 2,5 emsalden 250 metrekare inşaat hakkının, müteahhit payı ile 125 metrekareye düşeceğini söyledi

A+A-

Bornova Belediyesi Altındağ, Çamdibi bölgesini kapsayan 1/1.000 ölçekli imar plan çalışmasını anlattı. Çamdibi Altındağ bölgesinde daha çok 4 katlı evlerin yoğunlukta olduğunu belirten Tatlı bir 100 metrekare arsa üzerindeki 4 katlı evini dönüşüme sokmak isteyen bir vatandaşın 2,5 emsalden dolayı imar hakkının 250 metrekareye düşeceğini, müteahhitle yüzde 50 anlaştığında ise sadece 125 metrekare ev sahibi olabileceğini belirtti. 

Tatlı, vatandaşın tek başına inşaat yapamayacağını, inşaata başlamak için 50 ile 100 parselin birleştirilmesi gerektiğini ayrıca vatandaşın yüzde 60 kamu terki yapması gerektiği için vatandaşın aleyhine bir plan çalışması olduğunu savundu.

Belediye meclis üyesi Sait Tatlı konu ile ilgili çekincelerini şu şekilde anlattı

Altındağ Çamdibi imar planları ile ilgili !!!

Altındağ ve çamdibinde yapılmaya çalışılan imar değişikliğinin en özet ve en basit haliyle bilgisini paylaşmak istiyorum.

1-) Emsal : 2.5 bu şu demek.

Tapu üzerinde yer alan metrekarenizin 2 buçuk katı inşaat izni verilecek demektir. Örneğin
Tapuda 100 m arsa sahibine bu planlardan sonra 250 metre inşaat izni verilecektir.
Peki mevcutta ve çoğunluk olarak bu bölgede durum ne diye bakarsak; genel olarak 4 katlı ruhsatlı binalardan oluşmaktadır.
Kısaca bu plan ile vatandaşa söylenmek istenen şu:
4 katlı toplamda 400 metre bina sahibine; binanı yık, belediye olarak 250 metre inşaat hakkı verelim.
Müteahhit firma ile de en iyi ihtimalle yüzde elli kat karşılığı anlaşabilirsen 125 metre yapı sahibi ol deniyor.
Hali hazırda 4 adet daireni ver karşılığında 1 adet daire sahibi ol deniyor.

2.) Tek başına yapılaşmaya izin verilmiyor.

En az 60 adet parsel ile 120 adet arasında değişen parseller birleştirilerek büyük adalar halinde izin verileceği ifade ediliyor. Bu plandan sonra hiç kimse kendi arsasını tek başına yapamaz demektir. Yeri geldiğinde iki kişi bile anlaşamazken, parsellerin miras kalmadığını varsaysak bile en az 60 ile 120 kişi bir araya gelip anlaşması isteniyor.

3.) Tapunuzun % 60’ını belediyeye hibe etmeniz isteniyor.

Vatandaşın yıllar önce inşaat yapmak için belediyeye terkin yaptığı arsa miktarları hesaba alınmıyor. Yani daha önce ortalama %20 terk yapıldıysa şu anda da %60 terk ile birlikte belediye %80 civarlarında zayiat istiyor demektir. Mevcutta 100 metre arsa sahibine 40 metre üzerine inşaat yap deniyor.
Geçen dönemde aynı planlar uygulanmak istendi. Fakat vatandaştan ciddi tepki geldiği için gündemden kaldırıldı. Halihazırda aynı planlar gündeme alınıyor. Altındağ Çamdibi sakinlerimiz! öneri plan ile yapılmak istenen; mülkiyetinizde bulunan 4 adet dairenizin yıkılıp yerine 1 adet daire verilmesi sizlere öneriliyor. Ortalama olarak hesap bu şekildedir. Kabul edip etmemek sizlerin takdirine kalmıştır. Şahsım ve grubum, ilgili her yerde bu konunun bu şekilde çözüme kavuşturulamayacağını çözüm önerilerimizi her platformda dile getirdik. Altındağ ve Çamdibi sakinlerimizin bilgisine sunmak istiyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum