"Vakit Kaybetmeden Kentsel Dönüşüme Başlamalıyız"

"Vakit Kaybetmeden Kentsel Dönüşüme Başlamalıyız"

Çanakkale'de art arda yaşanan depremlerin ardından Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın İzmir'le ilgili yaptığı açıklamalar İzmir ve kentsel dönüşümü bir kez daha gündeme getirdi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır'ın dün yaptığı İzmir'i

A+A-

Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek

İzmirli inşaat firmaları güçbirliği oluşturmalı”

İzmir'de kentsel dönüşümün çok konuşulmasına rağmen bir türlü istenen şekilde gerçekleştirilemediğini kaydeden Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek, kentin dörtte üçünün bir an önce yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. İzmir'in, gecekondu ve plansızlığın en fazla öne çıktığı kent olduğunu dile getiren Çiçek “İstanbul ve Ankara'da da gecekondu alanları var; ancak oralarda yenilemeye bizden çok önce başladılar ve işleyen bir süreç mevcut. Fakat İzmir'de bu yönde bir gayret de görmüyoruz. Yerel yönetimle hükümet arasında bir uyumsuzluk meselemiz var. 'Eskiyi yık, yerine yenisini yap' mantığıyla kentsel dönüşümü gerçekleştirmeye çalışıyoruz ki; bu da geçerli bir yöntem değil. Geleceğe yönelik planlı bir ilerleme yok. Kentsel dönüşümde ciddi bir atılım olduğu takdirde, şirket olarak biz de müdahil oluruz. Örneğin, Bostanlı ve Üçkuyular arasındaki sahil hattındaki alan 40 - 50 yıllık binalardan oluşuyor. Bu binaların tümü ciddi risk taşıyan yapılar. İzmir'in bir an önce bu konuda planlamalarını yapıp, sosyal donatı alanlarını içinde barındıran ada bazındaki kentsel dönüşümü gerçekleştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer:

Binaların asıl kalitesi zamanla ortaya çıkar”

Kentsel dönüşüm konusunda İzmir'de kat edilecek önemli mesafe bulunduğunu aktaran Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, bu konuda İzmirli inşaat firmalarının güçbirliği oluşturması halinde sektör ve kent adına daha sağlıklı adımlar atabileceğinin altını çizdi.

1980 yılına dek binaların insan gücüne dayalı inşa edildiğini ve daha dayanıksız olduklarını vurgulayan Tanyer “1980 yılından sonra belediye ve inşaat mühendisleri odasının çalışmaları sonucunda denetimler arttı. İzmir denetim anlamında önemli bir noktada. 1990 yılından sonra kullanılan malzeme kalitesinin artmasıyla daha kalıcı ve sağlam binalar yapılmaya başlandı. 2007 yılından sonra yapı denetim şirketleri devreye girdi. İnşaat firmaları da daha nitelikli projelere imza atmaya başladı“ dedi.

Binaların da insanlar gibi zamanla yaşlandığını ve binaların asıl kalitesi zamanla ortaya çıktığını belirten Tanyer “Tanyer İnşaat olarak, sayı olarak çok konut üretmektense nitelik olarak yüksek kaliteye sahip ve insanlara çağdaş bir yaşamın anahtarını sunan evler inşa ediyoruz. Sağlam, güvenilir ve insan odaklı yaşam konseptine sahip projeler üretiyoruz. Teknolojinin getirdiği bütün yenilikleri kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı

Bir an önce uygulamalara başlamalı”

İzmir'de ekonomik ömrünü tamamlamış çok sayıda eski binanın bulunduğunu aktaran Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ise şunları belirtti: “Yeni üretilen konutların fiyatının bu yüzden çok arttığı düşünülebilir. İzmir uzun süredir bu artışı bekleyen bir kentti. Dünyada nüfusu ölçülebilen hiçbir kentin nüfusu, İzmir'deki kadar hızlı artış oranı göstermiyor. Artan nüfus, talebi de beraberinde getiriyor. Kent merkezinde ise uygun arsa bulmak artık kolay değil. Bu nedenle kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerekiyor. İzmir yüzde 80 oranında kentsel dönüşüme muhtaç. Bir deprem yaşanması halinde büyük can ve mal kayıpları yaşanacak. Bunun önüne geçilmesi için gerek hükümet gerekse de yerel yönetimler bir an önce uygulamalara başlamalı. Öncelikle tüm bireylerin kentsel dönüşümün faydalarına inanması gerekiyor. Bir kenti planlarken 100 yıl yaşanacak şekilde planlanması gerekiyor.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.