Uzmanlar Konut Fiyatlarında Ciddi Artış Beklemiyor

Uzmanlar Konut Fiyatlarında Ciddi Artış Beklemiyor

Türkiye genelinde konut piyasasında uzun süredir devam eden reel fiyat düşüşü, Haziran ayında yavaşlama işaretleri gösterdi. Uzmanlar, ise konut fiyatlarında ciddi artış beklemiyor

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca (TCMB) hesaplanan Konut Fiyat Endeksi’ne göre haziranda konut fiyatları reel olarak yüzde 1,7 azaldı. Resmi verilere göre reel azalma 17 aydır sürüyor. Haziranda yüksek faiz oranlarına rağmen Türkiye genelinde konut satışları yüzde 35,8 (107 bin 723 konut) arttı. 107 bin 723’e ulaştı. Satış adetleri 2024’ün aynı dönemine göreyse yüzde 26,9 (691 bin 893 konut) arttı. Bu veri resmi rakamlara göre tüm zamanların en yüksek ikinci ocak-haziran dönemi verisi.

FİYATLAR ARTIYA GEÇECEK

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener:

-Covid-19 süreci küresel çapta olduğu gibi Türkiye’de de konut fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Sonrasında Kahramanmaraş merkezli depremler de artışı tetikledi.

-Son dönemde başta deprem bölgesi olmak üzere hızlı bir konut inşa sürecine girildi. Arzın artması ve dezenflasyon süreci konut fiyatlarında reel anlamda gevşemeye neden oldu.

-Faizlerin yüksek olması da fiyatların reel anlamda gerilemesine yol açtı. Pandemi, jeopolitik riskler, savaşlar ve depremle birlikte enflasyonun üzerinde değer artışı yaşayan ve olması gereken seviyesinin üzerine çıkan konut fiyatları, arzın artırılması ve uygulanan sıkı para politikasının etkisiyle son 17 aydır enflasyonun altında kalmıştır.

-Yıl sonu enflasyonu beklendiği gibi yüzde 24-28 aralığında gerçekleşirse konut fiyat endeksinin yeniden enflasyonun üzerinde artış göstermesi sürpriz olmayacaktır. Enflasyonla birlikte faizlerin de düşecek olması fiyatların reel anlamda artıya geçmesini etkileyecektir.

YÜKSEK ATAKLAR BEKLEMİYORUZ

-Konut fiyat artışlarına aylık bazda bakıldığında son dönemde bir hareketlenme görüldü. Bu istatistiklere de yansıdı. Konut fiyatları geçen yılın şubatta beri reel anlamda azaldı.

-Enflasyondaki gerilemenin de etkisiyle artık konut fiyatlarındaki artışın reel olarak da pozitife dönmesi bekleniyor. Birkaç aya kadar artışlar pozitife dönse de önceki yıllarda gördüğümüz yüksek artışları ve atakları beklemiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.