Türkler Yurtdışına Konut İçin Para Akıtıyor!

Türkler Yurtdışına Konut İçin Para Akıtıyor!

Türkiye'de konut fiyatlarının yükselmesi vatandaşların Londra, Dubai, Almanya gibi ülkelere yatırım yapmaya başlamasına neden oldu. 2023 yılında 120 bin Türk yurt dışından ev aldı.

A+A-

Türkiye’de konut fiyatlarının yükselmesinin ardından yurt dışından konut alımları da hızlandı. Sadece 2023 yılında 120 bin Türk vatandaşının yurt dışından ev aldığı ve bu yatırımların 2 milyar doların üzerinde olduğu biliniyor. Yurtdışı emlak alımında Londra'yı geçen lokasyon ise Dubai oldu.  Ülkede ilk kez en çok gayrimenkul yatırımı yapanlar sıralamasında Türk yatırımcılar da yer alırken, Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı da; Türklerin yatırım yaptığı en önemli destinasyonun Dubai olduğuna dikkat çekti. "Öyle ki, Dubai'de 2023 yılında en pahalı konut satışı 130 milyon dolar ile bir Türk’e yapıldı" diyen Varlı, "Türkler bundan 10 yıl önce yılda 130 milyon dolar yurt dışında gayrimenkul alımı yaparken, sadece geçtiğimiz ocak ayında 133 milyon dolarlık alım yapılması dikkat çekici. Dubai'de 300 bin dolar ile 1 milyon dolar aralığındaki gayrimenkuller en sık sattığımız yatırımlar. Genellikle markalı, rezidans projelerinden stüdyo, 1+1, 2+1 daireler ilgi görüyor" bilgisini paylaştı. 

ALIM GÜCÜ ETKİLENİYOR

Emlak ve gayrimenkul danışmanları, ülkeler bazında İngiltere, Almanya ve ABD'nin hali hazırda gözde lokasyonlar arasında olduğundan bahsederken,  konut satışlarının azalmasının başlıca nedenlerini sorduğumuz Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü ise şu bilgileri paylaştı: "Yüksek faiz oranları, enflasyon  ve döviz kurları piyasayı olumsuz etkiliyor. Türkiye’de konut satışları neredeyse durma noktasına geldi, bunun için acil önlem alınmalı. Özellikle ipotekli satışlarda yüzde 63'lük bir düşüş yaşıyor, konut kredisi faizlerini yüksekliği ve alıcıların finansman zorluğu çekmesi satışların hızla düşmesini sağlıyor."

"Türkiye’de konut sektörünün hak ettiği yere gelmesi için özel sektör, devlet ortak bir strateji belirlemeli. Bu sayede konut sektörü hem ülke ekonomisine hem vatandaşlarımızın yaşam kalitesine katkı sağlayacaktır."

YURTİÇİ SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Öte yandan, Türkiye'de ise konut satışları yüksek fiyatlardan kaynaklı düşmeye başladı. "TÜİK'in ocak ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, ülke genelinde konut satışları ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 düştü. İstanbul 13 bin 423 konut satışı ile ilk sırada yer alırken; Ardahan, konut satışının en az olduğu iller arasında ilk sıraya oturdu. İkinci el konut satışı ise ilk el konut satışının 2 katından fazla gerçekleşti. 

LONDRA EMLAK PİYASASI

Eyüp ilçe sınırlarında ortalama bir evin fiyatı 9 milyon ile 15 milyon lira arasında değişirken, benzer büyüklükteki bir ev İngiltere'nin Bradford kentinde 4.5 milyon liraya alıcı buluyor. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery ise Türk yatırımcıların İngiltere'yi sıklıkla tercih ettiğini belirtiyor. İngiltere'de bir ev satın almanın finansal maliyetini açıklayan Jeffery ise şunları söylüyor: 

"İngiltere gayrimenkul piyasası, artan nüfus ve sınırlı yeni konut arzı nedeniyle sabit gelir sağlar. Kiralama geliri, sterlin cinsinden olduğundan, Türk lirasının değer kaybetmesi durumunda bile Türk yatırımcılar için potansiyel bir döviz kazancı oluşuyor. İngiltere'nin kuzey bölgeleri, daha düşük başlangıçta gayrimenkul fiyatları ve potansiyel olarak daha yüksek yatırım getirileri sunarken, Londra'daki Chelsea gibi zengin bölgeler de prestij arayan ve potansiyel sermaye artışı arayan yatırımcıların ilgisini çekiyor" 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.