Türkiye Yapı Malzemeleri Sektöründe Dünya Sıralamasında 9'uncu Oldu

Türkiye Yapı Malzemeleri Sektöründe Dünya Sıralamasında 9'uncu Oldu

Türk yapı malzemeleri sektörü yaptığı 21.8 milyar dolarlık ihracatla ilk 10'a girmeyi başardı.

A+A-

2020 yılını 21.8 milyar dolar ile kapatan Türk yapı malzemeleri sektörü Birleşmiş Milletler destekli ticaret verisi hesaplama sitesi olan trademaporg'un veri tabanına göre 1 senede Hollanda, İngiltere ve Meksika gibi güçlü ülkeleri geride bıraktı. Akşam'da yer alan habere göre; Türk yapı malzemeleri sektörü dünya ihracat sıralamasında 9'uncu, Avrupa'da 6'ncı sırada yer aldı. Bu sene küresel ölçekte bir basamak daha yukarı çıkmayı amaçlıyor. 

İhracat yüzde 50 yükseldi 

Türk yapı malzemeleri sektörünün ihracatı 2021'nin ilk 6 aylık dönemde ise yüzde 50 oranında yükselerek 14,5 milyar dolar oldu. Toplamda 216 farklı pazara ihracat yapan sektörde yapılan en fazla ihracat yüzde 7 pay ve 965 milyon dolar ile Birleşik Krallık'a oldu. Birleşik Krallık'ı919 milyon dolar ile Almanya, 906 milyon dolar ile İsrail ve 903 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri izledi.

"Meyvesini aldık" 

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, "Sektörümüzü dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında görebilmek için uzun zamandır çalışıyoruz" dedi. Urfalılar, "Ocak-Haziran 2021 döneminde AB'ye 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yıla kıyasla yüzde 59'luk ihracat artışı sağladık" değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya'nın hamlesi fazla etkilemez"

Hammadde fiyatlarının enflasyon ile beraber tüm dünyada arttığını dile getiren Urfalılar, "Rusya 1 Ağustos'tan itibaren belli metallerin ihracatına yüzde 15 gümrük vergisi uygulayıp, enflasyonla mücadele edeceğini açıkladı. Bu durumun Türk yapı malzemeleri sektörünü Rusya'dan ithalatımız çok yüksek oranda olmadığı için Çin'in hamlesi kadar etkileyeceğini düşünmüyorum. Türkiye'nin yapı malzemeleri sektöründe yaptığı ithalatın 1,7 milyar dolar ile yüzde 20'si Çin'e aitken 218,9 milyon dolar ile sadece yüzde 2,5'i Rusya'ya ait" açıklamasını yaptı.

Piyasa yeniden canlanacak

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, "Pandeminin etkilerinin azalmaya başlamasıyla piyasa tekrar canlanıyor. Konut yatırımları hızla artıyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.