Türkiye Müteahhitler Birliği’nden ‘İstihdam Odaklı İşletme Kredisi’ Açıklaması

Türkiye Müteahhitler Birliği’nden ‘İstihdam Odaklı İşletme Kredisi’ Açıklaması

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, kamu bankalarının açıkladığı istihdam odaklı işletme kredisi ile ilgili, “Kamu bankalarımızın yaklaşımı yurtdışında Türk işgücü istihdamını artırabilecek bir adım” dedi.

A+A-

Ülkemizin istihdamın artırılmasına ihtiyaç duyduğu dönemde, kamu bankalarının ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi sağlayacak olması memnuniyet vericidir. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan “İstihdam Odaklı İşletme Kredisi”nden, devam eden konut projeleri ve yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında sektörümüzün de yararlanabilecek olmasını da ayrıca önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz.

 

İnşaat sektörü, bölgesel fark gözetmeksizin yarattığı istihdam ile özellikle ekonomik risklerin ve işsizliğin yükseldiği dönemlerde çok daha önemli hale gelmektedir. Sektör olarak hükümetimizin destekleriyle yeniden işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacak duruma gelmeyi istiyoruz.

Hedefimiz Türk işgücü sayısını yeniden 100 binlere çıkarmak

Yurtiçinde yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörümüz, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında da Türk işgücü istihdamının artırılması konusunda potansiyel taşımaktadır. TMB olarak, son dönemde yurtdışı projelerimizde çok daha fazla sayıda Türk işçisiyle çalışmayı arzu ettiğimizi ve bu kapsamda sayıları 35 binlere kadar gerileyen Türk işgücü sayısını yeniden 100 binlere çıkarma hedefimizi her ortamda dile getirmekteyiz.

Dolayısıyla hedef ve önerilerimizin dikkate alınarak kamu bankalarımızın çalışması kapsamında değerlendirilmesi son derece önemli bir adımdır. Bir sonraki adım olarak ise yurtdışında Türk işçi istihdamının artırılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede yurtdışında da kendi işçisi ile çalışmak isteyen müteahhitlerimizin son yıllarda neden yabancı uyruklu işçi istihdamına yöneldiğinin tam olarak anlaşılması önemlidir. Böylelikle ihtiyaç duyulan diğer önlemlerin de devreye alınması mümkün olabilecektir.

Yurtdışında yüzde 75 şartı yeniden değerlendirilmeli

Öte yandan, “İstihdam Odaklı İşletme Kredisi” paketinde yurtdışı projelerde personel istihdamının en az %75’inin Türkiye’den götürülecek işgücü ile sağlanması şartı yer almaktadır. Bu oran yüksektir, çünkü proje üstlendiğimiz ülkelerin mevzuatları, bu denli yüksek oranlarda yabancı işgücüne izin vermeyebilmektedir. TMB olarak bu konuda da ilgili bakanlıklarımız ile ortak çalışmalar yürüterek ülkemiz ekonomisine daha çok destek verebileceğimize inanıyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.