Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişti!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişti!

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle emlak işletmesi sahibi olmak için aranan lise mezunu şartı kalkarak ilkokul mezunu olma şartı getirildi. Mesleki eğitim ve mesleki deneyim şartlarına yönelik muafiyet süresi de 31 Temmuza uzatıldı.

A+A-

Ticaret Bakanlığının "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelik ile ilgili işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için işletme sahibinin en az ilköğretim mezunu olması şartı aranacak.

İlgili işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için işletme sahibinin en az ilköğretim mezunu olması şartı aranıyor. Söz konusu belgenin verilmesi için daha önce en az lise mezunu olma şartı gerekiyordu.

Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarih öncesinde son 5 yılda ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının en az 6 ay, bunların dışında kalanların ise en az 12 ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmaları gerekiyor.

14 Ekim 2020 tarihinden sonra taşınmaz ticaretiyle ilgili gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan emlak işletmelerinin gerçek kişi işletmesi olması durumunda o tarihteki işletme sahibi, tüzel kişi işletmesi veya şube olması durumunda o tarihte taşınmaz ticareti faaliyetlerini gerçekleştiren yetkili temsilcilerinden biri tarafından yapılan yetki belgesi başvurularında ilköğretim mezuniyeti şartı aranmayacak. Söz konusu tarih daha öncesinde 5 Haziran 2018 olarak açıklanmıştı.

Emlak işletmelerinin sorumlu emlak danışmanlarına verilen mesleki yeterlilik belgesi, mesleki eğitim ve mesleki deneyim şartlarına yönelik muafiyetlerden yararlanma süresi de 31 Temmuz tarihine kadar uzatıldı.

14 Ekim 2020 itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan emlak işletmeleri adına sorumlu emlak danışmanlarınca 31 Temmuz'a kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki eğitim şartı aranmaksızın yetki belgesi verilecek, söz konusu şartı haiz olunduğunu gösteren belge 31 Aralık'a kadar Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'ne aktarılacak veya ticaret il müdürlüğüne teslim edilecek.
Söz konusu tarihten sonra işletmelerde emlak danışmanı olarak çalışacakların adli sicil şartını haiz olmaları gerekecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.