Tapular Renklendi! Hangi Renk Tapu Ne Anlama Geliyor?

Tapular Renklendi! Hangi Renk Tapu Ne Anlama Geliyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikler ile tapu senetleri üzerinde bazı önemli değişiklikler yapılmıştı. Yapılan değişiklikler ile tapularda 2 renk uygulamasına geçilmişti. Renkler kat mülkiyeti veya irtifakı olduğunu gösteriyor.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında tapuların renkleri değişti. Ev sahibi olmak isteyen çoğu kişi ne yazık ki iskansız binalar konusunda bilgi sahibi olmadığı için bu renklere de dikkat etmiyor. 

KAÇ FARKLI TAPU TÜRÜ VAR, TAPU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Değerleme Uzmanı ve Şehir Plancısı Celal Erdoğdu kendi özel You Tube kanalı üzerinden yapmış olduğu açıklamasında tapuların renklerine değinerek "Ülkemizde uygulama bulunan 3 tip tapu çeşiti bulunuyor. Bu tapulardan ilki kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli dediğimiz mevcut durumda tapusunun üzerindeki eşleşmiş hali ile eşleşen ve olması gereken tapu çeşididir. Ruhsatsız olan, imarı olmayan ya da imarı olsa da kaçak olarak yapılan ve konut yatırımı için en çok uzak durmanız gereken tapu türü olarak öne çıkıyor. 

İkinci olarak ise ruhsatlı binada bir hisse. Arsamız var, arsanın imarı var ve bu arsa üzerinde inşaat yapılması için de yapı ruhsatı yapılmış ve alınmış hisse. Üçüncü tip ise iskanlı bir binada hisse. Bir arsamız var, o arsa üzerinde iskanlı bir binamız var, o bina için ruhsat alınmış, bu ruhsata göre inşaat yapılmış, bu binanın inşaatına uygun olarak yapıldığı iskan belgesi alınarak kanıtlanmıştır.  

Ev satın almadan önce konutun tapusunun üzerinde yazılı olan niteliği bölümüne dikkat edin. Tapu üzerinde bağımsız bölüm numarası yazılı olan tapulu olan evleri tercih edin. Bu tapular evin iskanı olduğunu gösterir. Yeni düzenleme kapsamında tapuların rengi yeni tapularda kahverengi oldu. İskanı olmayan binalardaki konutlar için uygulanan yeni tapu belgeleri üzerindeki renk ise turkuaz" diyerek ev satın alırken vatandaşları tapuların rengine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

İSKANI OLMAYAN EVİ ALMANIN RİSKLERİ NELERDİR?

İskanı olmayan binalarda yer alan konutların tapuları turkuaz renkli olurken bu tapulardan uzak durulması öneriliyor. İskanı olmayan binalar teknik olarak inşaat ruhsatına uygun olarak yapılmayan ya da henüz tamamlanmamış olan evler olduğu için uzmanlar bu evlerin yerine iskanı olan evleri tercih etmelerini öneriyor. 

İskansız evlerde bazı bankalar konut kredisi onayı vermezken müteahhidin iskan alma zorunluluğu da bulunuyor. Konu hakkında merak etmiş olduğunuz yanıtları aşağıdaki ekli haberlerimizden edinebilirsiniz. 

Emlak365.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum