Tapuda Ekspertiz Raporu Zorunluluğu Hangi Konutlarda Geçerli?

Tapuda Ekspertiz Raporu Zorunluluğu Hangi Konutlarda Geçerli?

Geçtiğimiz yıl meclise sunulan teklifle tüm konut satışlarında ekspertiz raporu zorunluluğu önerilmiş ancak gelen tepkiler üzerine teklif geri çekilmişti. Buna rağmen bazı konut satışlarında ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.

A+A-

Türkiye'de konut satışı konusunda yaşanan en büyük sorunların başında tapu harcı bedelinin düşük gösterilmesi yer alıyordu.

Konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir düzenleme yapmış, ilgili kanun değişikliği ile tapuda gerçek değer beyan dönemi için bir dizi yeni önlem alınacağını duyurmuştu. Ancak daha sonra gelen tepkiler nedeni ile uygulamanın haayata geçirilmesi ertelendi. 

TAPUDA EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLULUĞU HANGİ KONUTLARDA GEÇERLİ?

Gelen yoğun tepkiler üzerine konut satışında ekspertiz zorunluluğu için geri adım atılmış ve söz konusu uygulama için erteleme kararı alınmıştı.  Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yabancılara konut satışı konusunda ekspertiz zorunluluğu uygulamasına geçilme yönünde karar aldı. Yabancılara konut satışı konusunda mutlaka tarafların tapuya taşınmaz değerleme raporu sunmaları isteniyor. 

Yani ekspertiz raporu olmadan yabancıya konut satışı yapılmasına izin verilmiyor. Konu hakkında açıklama yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşleri Dairesi Başkanlığında uzman Kamil Yalçın "Yabancı kişinin, Türkiye'de taşınmaz alabilen 184 ülke vatandaşından birisi olması, uyruğunu gösteren pasaport veya ülke kimliğini sunması gerekiyor. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı kuruluşlardan Taşınmaz Değerleme Raporu, Emlak Beyan Değeri Belgesi isteniyor" diyerek ekspertiz raporunun zorunlu olduğunu dile getirdi. 

TAPUDA KONUT BEDELİNİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİ, EKSİK BEYAN CEZASI VAR MI?

Evet, tapuda konut bedelinin düşük gösterilmesi konusunda uygulanan para cezası bulunuyor.  Tapu harcını düşük göstermek için yapılan bu uygulamanın tespit edilmesi durumunda hem eksik beyan edilen tapu harcı tutarı tahsil ediliyor hem de Maliye Bakanlığı tarafından eksik beyanda bulunulan tutar nedeni ile idari para cezası kesiliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.