Tapuda Bu İbare Varsa  Eviniz Elinizden Gidebilir

Tapuda Bu İbare Varsa Eviniz Elinizden Gidebilir

Birçok kişi ev satın alırken tapu işlemlerine fazla özen göstermiyor. Ancak vatandaşlar için önemli riskler mevcut. Bilerek veya bilmeden ipotekli konut satın aldığınızda parasını ödemiş olsanız dahi eviniz elinizden alınıyor.

A+A-

Kanunan ipotekli konut satışı yapılabilmektedir. Yani konut tapusu üzerinde ipotek bulunması konutun el değiştirmesi konusunda bir engel değildir. 

Ancak konutun ipotekli olması durumunda bu risk evi alan kişiye geçer. Çünkü söz konusu ipotek konutun tapusu üzerine konulmuştur. İpoteğe konu olan borcun ödenmemesi durumunda alacaklı taraf ipotek hakkını kulanarak tapunun ait olduğu taşınmazı satışa sunabilir. 

Çünkü ipotek konutun satış hakkını yani konut üzerinde tasarruf etme hakkını öncelikli olarak konutun tapusunun ait olduğu kişeye değil ipotek koyan kişiye verir. 

Bu nedenle ipotekli konut alınırken son derece dikkatli olunmalıdır. Son dönemde pek çok kişinin konut kredisi kullanarak ev sahibi olması nedeni ile ipotekli konut sayısı artarken bu tip konutlarda vatandaş borcunu bitirmeden konutu sattığı için ipotekli konut satışı rakamları da artmaktadır. 

Yapılan bu tip işlemlerde vatandaş ipoteği koyan banka üzerinden para transferini yapmalı, tapu işlemleri tamamlandıktan sonra ipotek koyan banka üzerinden kredi borcu kapatılarak ipotek kaldırılmalı, ardından da kalan tutar konutu satan kişiye ödenmelidir. 

Asla ipotek borcu kalkmadan ne olursa olsun ipotekli ev alınmaması gerekir. Çünkü böyle bir durumda evi size satan kişi bankaya borcunu ödemezse banka evi sizin hiçbir yaptırım ve itiraz hakkınız olmadan parasını ödeyerek aldığınız evinizi satışa çıkarabilir.

Evinizin satılmaması için bu tip durumlarda aynı ev için iki kere para ödemesi yapmanız bile gerekebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.