Taksim Atatürk Kültür Merkezi  Yarın Açılıyor!

Taksim Atatürk Kültür Merkezi Yarın Açılıyor!

2019'da temeli atılan İstanbul Taksim'deki Yeni AKM binası yarın hizmete açılıyor. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek.

A+A-

2019'da temeli atılan Taksim Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yarın açılıyor. Sabah'tan Zeynel Yaman'ın haberine göre; İstanbul Taksim'de yenilenen Atatürk Kültür Merkezi dünyanın önemli opera sahnelerine rakip olacak. 118 kişilik dev orkestrayı 2 bin 40 kişi izleyebilecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhuriyet'in 98. yıldönümüne armağan olarak açılacak AKM, modern yapısı ve tasarımıyla çok yönlü olarak sanatseverlere hizmetine sunulacak. 95 bin metrekare kapalı alana sahip merkezde 2 bin 40 kişi kapasiteli opera salonu, 805 kişilik tiyatro salonu, sahne, kulis odaları, fuaye, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri ile sergi salonları bulunuyor.

AKM'nin girişindeki opera küresi, 15 bin özel el yapımı kırmızı seramik kullanılarak inşa edildi. Opera salonundaki sahne 118 kişilik dev bir orkestrayı alabilecek kadar büyük. Sahne mekaniği ve sistemleri de dünyanın en büyük teknolojisine sahip. AKM'nin açılışı için Adnan Saygun'un öğrencisi Hasan Uçarsu tarafından Mimar Sinan Operası tasarlandı. Mimar Sinan'ın yaşamı ve eserlerinden özel bir kesiti anlatacak opera alanında ilk olma özelliğine sahip.

Toplam bin 74 metre uzunluğunda kitap sergileme alanına sahip müstakil bölge 680 metrekarelik de etrafında tam tur dönebilen iki ara kata sahip bir kütüphane ve çalışma katı şeklinde tasarlandı. Galeri konsolu altında oluşan korunaklı alt meydan kültür sokağıyla bir araya geliyor. Konsol altını kaplayan yansıtıcı malzeme derinlik, ışık ve günün koşullarıyla değişen görsel şölen katıyor.Ana girişten ve Taksim Meydanı'ndan kolay ulaşabilir görülebilir, kültür sokağına bağlanan, kentlinin buluşması ve bu meydanın yaygın kullanımı için oturma alanlarına da yer verilen bu noktada, dijital altyapısı ve yeterli sayıda ünitesi ile gişe de, ana Sanat Galerisi'nin altında cam kutular olarak bulunabiliyor.

İzleyici kapasitesi ve doğal akustik özelliğinin optimizasyonu arayışıyla çeşitli formlar bulunuyor. Yüksek niteliklere sahip bir salon yapılmasının fiziksel, teknik ve mimari analizleri sonucunda Milano, Viyana, Berlin, Oslo operalarında olduğu gibi, at nalı formuna karar verildi. Parter ve iki balkonda 2 bin 40 izleyici kapasiteli opera salonu için elipsoit formu kullanıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.