Su Yalıtımı Olmayıp Paslanan Binalar Depreme Karşı Dayanamıyor

Su Yalıtımı Olmayıp Paslanan Binalar Depreme Karşı Dayanamıyor

Ülkemizde son zamanlarda birçok farklı bölgede yaşanan depremler tedirginlik yaratırken, birçok binanın depreme dayanıklılığı soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

A+A-

Binaların depreme karşı zayıf düşmesinin ardında birçok farklı sebepler yatıyor. Deprem yönetmeliğine göre yapılmayan eski binalar başta gelirken, bakımsız binalarda ise depreme karşı zayıflama günden günde artıyor. Yağmur suyu, nemli toprak, binanın inşa edildiği zemindeki yeraltı suları ve banyoda oluşan buhar, binanın ömrünü kısaltıyor. İnşaat sırasında kullanılan metal ve demirler zamanla paslanıyor ve bu durum olası deprem anında büyük risk oluşturuyor. Evlerin yapısının daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olması için inşaatta kullanılan malzeme kadar doğru bakım yapmakta önemli hale geliyor. 

 

 

SU YALITIMSIZ BİNALARDA

PASLANMA MEYDANA GELİYOR

 

1999 depremi sonrasında yapılan araştırmalarda, birçok binanın korozyon yani paslanmadan dolayı yıkıldığını belirten Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur “Yapılar; yağmur ve kar gibi yağışlar, toprak tarafından emilen yağış, kullanma suları, yer altı suları, bina içinden gelen su buharının çatı-cephe gibi dış yüzeylerde yoğunlaşması ve banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı nedeniyle suya maruz kalıyor. Su yalıtımı yapılmamış binalarda zamanla paslanma meydana gelerek bina depreme karşı zayıf hale geliyor” dedi.

 

SU YALITIMI BİNANINIZIN

GÜÇLÜ KALMASINI SAĞLIYOR

 

Deprem sırasında meydana gelen çoğu yıkımın arkasında yetersiz su yalıtımı nedeniyle yapıda zamanla meydana gelen zayıflama ve korozyon olduğunu görüyoruz diyen Mapei Genel Müdür Selman Tarmur Herhangi bir yoldan binaya sızan suyun yol açtığı korozyonu önlemek ancak standartlara uygun, kaliteli malzeme ve doğru uygulama ile yapılan su yalıtımıyla ile mümkün oluyor.  Biz Mapei olarak özellikle temel yalıtımının bu anlamda çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Etkin bir temel/perde su yalıtımı, yapının temel betonunu geçici ve sürekli su etkilerine karşı karşı koruyor. Bu da yapının uzun süreli taşıma kapasitesinin devamını sağlıyor” dedi.

MAPEI SU YALITIMI ÜRÜNLERİ

Mapeplan Kompartman Sistem: PCV membranın destekleyeci ve aksesuarlarıyla beraber kullanılması sayesinde sistem içinde etkili su yalıtımı yapılmasını sağarlarken, sistem içindeki “post enjeksiyon” bileşenleriyle yapının faydalı ömrü süresince, su yalıtımının bir şekilde hasar görmesi sonucu oluşabilecek zafiyetlerin çok düşük maliyet ve pratik yöntemlerle giderilmesini sağlayan sistem.

Mapeproof Fbt Sistem: non-woven kumaş katmanlı FBT sentetik membrandan yapılmış, üzerine beton döküldükten sonra; beton ile monolitik bir yapı oluşturan ve bu sayede servis süresi boyunca betona mükemmel bir yapışma performansı sağlayan bir yalıtım sistemidir. Her iki yalıtım sisteminin de uzun yıllar boyunca temel altı su yalıtımı sağlayacağından bu süre zarfında beton içindeki donatıları da olası korozyon etkisinden uzak tutuyor.

SU YALITIMININ FAYDALARI

  • Binaları korozyondan koruyor, depreme karşı güvenliği artırıyor: Yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor.
  • Yalıtımın en büyük yararı; depreme karşı koruma sağlaması: Su yalıtımının en büyük yararı, binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı koruması ve depreme karşı daha güvenli olmasını sağlaması.
  • Küf, rutubet ve sıva dökülmesini önlüyor: Su yalıtımı; yaşadığımız mekanlara suyun olumsuz etkilemesini engelleyerek konforlu yapıların elde edilmesini sağlıyor, rutubet, bakteri, küf vb. organizmaların oluşmasını önlüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.