Sözleşme Yaparken Kar Ettiğimiz İşten 1 Yıl Geçmeden Zarar Ediyoruz

Sözleşme Yaparken Kar Ettiğimiz İşten 1 Yıl Geçmeden Zarar Ediyoruz

30 farklı şantiyede elektrik taahhüt projesi üstlenen Ser El Elektrik’in kurucusu Güven Yönel maliyetlerdeki artış nedeniyle sözleşme yaparken kağıt üstünde kar ettikleri işlerden 1 yıl geçmeden zarar etmeye başladıklarını söyledi.

A+A-

34 yıldır sektörün içinde yer alan Ser-el Elektrik'in kurucusu Güven Yönel, yaşadıkları işçi sorunundan, gerçekleştirdikleri taahhütlerden ve pazarlama işlerine yönelik çalışmalarından bahsetti. 2023 yılının Mart ayında SRL Aydınlatmayı Gıda Çarşısı'nda faaliyete geçirdiklerini belirten Yönel, "Buradaki işin başına oğlum geçti. Oraya da şirket olarak ciddi bir destek veriyoruz. Müşteri ağımız her geçen gün artıyor. Orada da oğlumun ilerisi için büyüme hedefi bulunuyor" dedi.

"İyi insan, doğru usta, emekçi" yetiştirmeliyiz

Taahhüt kısmında kendilerine çok fazla talep gelse de yaşanan işçi sorunu nedeniyle bu taleplere karşılık veremediklerini belirten Yönel, sektörün yaşadığı bu soruna yönelik şunları dile getirdi: "Sektörde ne yazık ki her geçen yıl kalifiyeli ya da normal işçi bulma sorunumuz katlanarak devam ediyor. 6 Şubat depremi sonrası bölgeye giden işçilerle beraber bu sorun daha da büyüdü. Gelen iş hacmine yönelik işçi sayımızı dahi artıramıyoruz. Zaten çırak bulmamız artık neredeyse imkansızlaştı. İnşaata gidip baktığınızda genç çalışanı çok zor görüyorsunuz. Eskiden meslek okullarından 15-20 stajer gelirdi. O dönem 18 kişilik sınıflar olurdu. Şimdi hocalara soruyoruz sınıflarında 3-4 kişinin olduğunu söylüyorlar. Bu böyle giderse bir elektrik ustasının 5 yıl sonra doktordan daha fazla maaş alacağını düşünüyorum. Bu nedenle buraya ağırlık verilmeli ve iyi insan, doğru usta, doğru emekçi yetiştirilmeli."

Maliyet artışları zorluyor

Şu anda 30'u geçkin taahhüt projesini sürdürdüklerini ifade eden Yönel, "İş hacmimiz büyük olsa da uzun vadeli yaptığımız işlerde yaşanan maliyet artışları bizi zor durumda bırakıyor. Çünkü sözleşmelerimizi TL ve uzun vadeli olarak yapıyoruz. 1 yıl ve üzeri projeleri ne kadar karlı alırsanız alın 1. yılın sonunda bu nedenlerle karı kalmıyor. Barter usulü iş yapmak öncesi için avantajlı görünse de günümüzde kredilerin olmaması, daire fiyatlarının gelebileceği üst noktalara ulaşması ve satışların az olması nedeniyle bu yönteminde çok karlılığı kalmadı" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.