Sıfır Konutun Maliyeti Ve Satış Fiyatı Düşecek!

Sıfır Konutun Maliyeti Ve Satış Fiyatı Düşecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum inşaatlarda yerli malzeme kullanımının yüzde 100'e ulaşması için adım atacaklarını söyledi. Türkiye'de A'dan Z'ye tüm malzemelerin üretileceğini belirten Kurum maliyetler ve ev fiyatları düşecek dedi.

A+A-

Konut fiyatlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri inşaat malzemelerinin maliyeti ve fiyatı. İthal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkilerken kimi zaman bu ürünlere ulaşımada da problem yaşanıyor. 

Kovid-19 salgını sürecinde sınırlar bir süre kapanınca inşaat firmaları ürün tedarikinde zorluk çekmişti.

İşte bu sorunları gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çözüm için harekete geçti. İnşaat sektöründeki tüm ürünlerin Türkiye’de üretiminin sağlanması için çalışmalar başladı. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yerli malzeme üretiminden otopark sorununa, kentsel dönüşümden sosyal konut projelerine kadar bakanlığın gündemindeki projelere ilişkin bilgiler paylaştı. 

Kovid-19 salgını sürecinde yerli üretimin öneminin bir kez daha anlaşıldığını dile getiren Kurum, “Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO ithal edilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak yatırımlar yapacak. Ülkemizde A’dan Z’ye her malzeme üretilecek” dedi. Sektör temsilcilerine göre yerli üretimle birlikte inşaatta maliyetler yüzde 15-20 düşecek, bu da konut fiyatlarını etkileyecek.

YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

İnşaat malzemelerinde yüzde 100 yerli üretim hedefi için çalışmalara başladıklarına vurgu yapan Bakan Kurum, “Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO ithal edilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak yatırımlar yapacak” dedi. 

Asansör, yürüyen merpen gibi çoğunlukla ithal edilen inşaat malzemelerinin yerli olması için çalışmalar yapılacağını dile getiren Kurum, “Pandemi süreci de bunun ne kadar önemli olduğunu öğretti” dedi. Sektör temsilcilerine göre inşaat malzemelerinin tamamının yerli üretimi yüzde 15-20 oranında maliyet avantajı sunacak, bu da orta ve uzun vadede satış fiyatlarını etkileyecek. 

 

RİSKLİ BİNA YERİNE OTOPARK YAPILACAK

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ederken, bu süreçte otopark ihtiyacının karşılanması için yeni bir proje gündemde. Kentsel dönüşümde yeni ayağın otoparklar olduğunu belirten Kurum, “Trafik sorununun, otopark sorununun olduğu yerlerde birkaç tane riskli binayı dönüştürüp, yerine katlı otoparklar yapacağız. İlçelerimizin ihtiyaç duyduğu otoparkları belediyelerimizle birlikte hayata geçireceğiz. Belediyelere yazı yazdık, her ilçede bir tane örnek yapılsın istiyoruz. Şu anda Ümraniye’de bir örneğini yapıyoruz” şeklinde konuştu.

150 BİN SOSYAL KONUT

TOKİ’nin yürüttüğü sosyal konut projelerindeki son durumu da paylaşan Bakan Kurum, şunları söyledi: “50 bin konutumuzun tamamının ihalesini yaptık, inşaatlarını başlattık. Bir kısmını 2021 yılı başı itibariyle vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 100 bin konutun tamamının kuralarını çektik, hak sahiplerini belirledik. 10 bin konutun ihalesini yaptık, inşaatları başlattık. 50 bin ve 100 bin sosyal konut projelerimizle Türkiye genelinde 1 milyondan fazla konut üretimini gerçekleştirmiş olacağız.”

KAÇAK YAPILAR YIKILIYOR

Mayıs 2020 itibariyle özel çevre koruma bölgeleri ve doğal sit alanlarında 5 bin 459 adet imar barışına aykırı kaçak yapı tespit ettiklerini söyleyen Bakan Murat Kurum, “Bu yapıların 2 bin 855’i için suç duyurusunda bulunduk. 540 binanın, 2 bin bağımsız bölümün yıkımını tamamladık. Muğla’da 576 yapıyı yıktık. Bodrum’da 503 bağımsız bölüm ile 34 kıyı yapısını yıktık. Yıl sonuna kadar 307 ayrı parselde yer alan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.