Sargın Prefabrik Deprem Bölgesine Yardıma Giden İşçiyi İşten Çıkardı

Sargın Prefabrik Deprem Bölgesine Yardıma Giden İşçiyi İşten Çıkardı

İzmir Bornova'da faaliyet gösteren Sargın Prefabrik ve Yapı Elemanları şirketi, Kahramanmaraş depreminde, arama kurtarma çalışmalarına destek için deprem bölgesine giden soğuk demir kaynakçısı Sinan Demir'i tazminatsız işten çıkardı.

A+A-

Bornova’da bulunan Sargın Prefabrik fabrikasında 4 yıldır soğuk demir kaynakçısı olarak çalışan 26 yaşındaki Sinan Demir, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından bölgeye giderek enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarına katıldı. İddiaya göre 6 gün boyunca işe gidemeyen Demir fabrikadan tazminatsız işten atıldı.

Egedesonsöz'den Diren Çelik'in haberine göre; Bölgede yaşanan deprem felaketinin ikinci günü Acar Kurtarma ekibiyle iş makineleri ve hilti gibi araçlarla Adıyaman’a intikal eden ekipten Sinan Demir iş yerinden izin almaya gittiğinde istifa etmesi istendi.

Demir, bölgede 6 gün boyunca çalışmalara katılırken iş yeri yöneticisi kendisini arayarak 1 hafta izin yazdığını söyledi ancak Demir’in işten atıldığına dair çıkış işlemleri hazırlandı. Bölgeden dönen Demir iş başı yapmaya geldiğinde ise büyük şok yaşadı. İşçi Demir, talimatla güvenlikler tarafından içeri alınmadı. İddiaya göre eşyalarının kapının önüne konulması talimatını veren iş yeri sahibi de kendisini polis vermekle tehdit etti.

'İZİN İSTEDİM, VERMEDİLER'

Egedesonsöz’e yaşadığı durumu aktaran işçi Sinan Demir, “İşyerini izinsiz terk ettiğim gerekçesiyle işten atıldığımı yazarak ihtarname çekmişler. Ailem dört gündür işe gittiğimi sanıyor çünkü kovulduğumu söyleyemedim. 10 aylık bebeğim var, eşim öğrenirse etkilenir. Ne kadar saklayabilirim, bilmiyorum. Bu yüzden sabah işe gider gibi çıkıyor, akşam dönüyorum. İş yerimden gitmeden önce izin istedim, vermediler. Önüme boş kağıt koyarak istifamı yazmamı istediler. Telefonda izinlisin deyip ihbarname hazırlayıp işten çıkışımı vermişler. 14 Şubat tarihinde deprem bölgesinden döndüğümde güvenlikler beni içeri almadı. Bana oyun oynadılar. Eşyalarımı alıp çıktım” dedi

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ!

İşyeri Sargın Prafabrik Fabrikası konuya ilişkin açıklama yaptı. İşte o açıklama:

"KAMUOYUNA ZORUNLU AÇIKLAMA

Geçtiğimiz hafta bir şirket çalışanımızın hizmet akdinin sona erdirilmesi akabinde feshin çalışanın "depremzedelere yardım etmeye gitmesi nedeniyle" sona erdirildiği iddiasıyla sosyal medyada başlatılan tek taraflı, haksız ve gerek şirketimizin gerekse şirket ortaklarının şahsiyetlerine yönelik yargısız infaza dönüştürülmeye çalışılan paylaşımlar nedeniyle bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Bahse konu çalışan 8 Şubat tarihinde deprem bölgesine giderek enkaz kaldırma çalışmalarına katılmak istediğini bildirmiştir. İşveren olarak gerek İş Sağlığı ve Güvenliği hükümleri gerek yasal sorumluluklar gerekse yetkililerin profesyoneller haricinde enkaz kaldırma çalışmalarına katılımın yapılmasının riskli olduğu beyanları dikkate alınarak çalışandan deprem enkaz kaldırma çalışmalarına katılabilecek yetkinliğe sahip olup olmadığı sorulmuştur. Bunun üzerine çalışan-kamera kayıtlarında sabit olduğu üzere- gerek işverene gerekse işyerindeki amirlerine hakaret ederek işyerini saat 16 sularında izinsiz şeklide terk etmiş ve hemen akabinde yaklaşık aynı saatlerde bel ağrısı nedeniyle 8-11 Şubat tarihleri arasında manidar bir şekilde rapor almıştır.

Gerçekten bel ağrısı olan, belinden rahatsızlığı olan raporlu bir kişinin deprem çalışmalarına katılmasının ne kadar doğru olduğunu yine kamuoyunun takdirine bırakmakla birlikte raporu tanzim eden doktoru da şaibe altında bırakan çalışan, yine İzmir'den ayrıldığına dair şirketimize bildirimde bulunmamış birkaç gün sonra amirine Adıyaman'a gittiğini ve pazartesi günü işe geleceğini bildirmiştir. Buna karşılık yine hiçbir bildirimde bulunmadan 13 ve 14 Şubat'ta (Pazartesi-Salı günleri) işe gelmeyen çalışandan şirketimiz tarafından işverene yapmış olduğu hakaret, raporlu olduğu halde şirkete bildirimde bulunmadan şehir dışına çıkması ve yine bildirimde bulunmadan işe gelmemesi ile ilgili noter marifetiyle savunması istenmesi zorunluluğu doğmuş, bahsi geçen çalışan tebligata rağmen savunma vermediği, belge sunmadığı gibi tebligatın yapılmasının hemen ertesi şirketimize gelerek -yine kamera kayıtlarında sabittir- huzuru bozucu davranışlarda bulunmuştur.

Yukarıda izah edildiği şekilde gerçekleşen olaylardan sonra çalışanın gerçekleştirmiş olduğu bu iş ve işlemlerden ötürü hizmet akdine haklı nedenle son verilmiştir. Belirtmek isteriz ki şirketimizin bu hususta tüm çabaları boşa çıktığı gibi çalışanın deprem ile hiç alakası olmayan ve kabul edilmesi mümkün olmayan söz, davranış ve eylemleri, çalışma barışını bozan eylemlerdir. İşverene hakaret eden, aldığı rapora rağmen bildirimsiz şehri terk eden, işe geleceğini beyan edip devamsızlığı hakkında hiçbir bilgi vermeyen, resmi taleplerimize karşılık hiçbir belge sunmayan, keyfine göre hareket eden bir çalışan hakkında şirketimizin yasadan kaynaklanan haklarını kullanması kadar doğal bir durum söz konusu olamaz, buna hiçbir kurum, kuruluş ve kişinin müdahale etmesi ya da şirketimiz ve ortakları hakkında beyanda bulunması da kabul edilemez.

Önemle vurgulamak isteriz ki; Ülkemizin zor günlerden geçtiği hepimizin malumudur ancak tek taraflı olarak, olayların nasıl geliştiği bilinmeden ve sadece deprem felaketi üzerinden ajitasyon yaparak gerek şirketimizin gerekse şirket ortaklarımızın kişilik haklarına bilgisayar başından fütursuzca saldırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ve bugüne kadar olduğu gibi yine yasal çerçevede mücadele edeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Açıklanan sebeplerle şirketimiz ve şirket ortaklarımız hakkında yasa dışı, gayri ahlaki paylaşım yapanların deprem nedeniyle yaşanan duygu yoğunluğu nedeniyle fevri hareket ettikleri inancıyla bu paylaşımın yayımlanmasından itibaren bir hafta içerisinde paylaşımlarını silmeleri halinde yasal işlem yapılmayacağını, bu açıklamamıza karşılık gayri ahlaki-yasa dışı paylaşımlarını silmeyenler hakkında ise tüm yasal yollara tereddüt edilmeksizin başvurulacağını kamuoyunun takdir ve bilgilerine arz ederiz"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.