Sadece Maliyetler Değil Arsa Fiyatları da Yüzde 100 Arttı

Sadece Maliyetler Değil Arsa Fiyatları da Yüzde 100 Arttı

Son 1 yıl içerisinde inşaat maliyetlerinin yüzde 100 artmasıyla zor bir süreç geçiren inşaat sektörü arsa konusunda da aynı sorunu yaşıyor. Özellikle yazlık bölgelerde yer alan arsaların fiyatları neredeyse iki kat arttı.

A+A-

İnşaat maliyetlerindeki yüzde 100 artıştan dolayı konut fiyatları artıyor. Buna pandeminin etkisiyle yüzde100 artan arsa fiyatları eklenince iş içinden çıkılmaz bir hal aldı. Özellikle inşaatın temel kalemleri olan demir çimento beton gibi kalemlerdeki aşırı fiyat yüksekliği konut geliştiricilerini ve kamuya iş yapan sektör temsilcilerini ciddi manada zora sokuyor.

İNŞAATÇILAR FRENE BASTI

Döviz kurunun yüksekliğinden dolayı ülkemizde üretilen malların ucuz hale gelmesi ve ihracatın artması inşaat malzemelerindeki fiyatlarında fahiş fiyat artışlarına yol açtı.

İnşaat malzemelerindeki bu artış arsa fiyatlarıyla birleşince iç piyasada konut geliştiricileri frene bastı, sektör yavaşladı. Gayrimenkul sektöründe pek çok inşaat firması yeni konut projeleri için erteleme kararı alarak bekleme pozisyonunda kalmayı tercih etti.

İnşaatı ikinci iş olarak inşaatta faaliyet gösteren birçok firma sektörden çekildi. Bu çekilme birçok kişi tarafından olumlu algılansa da tüketici açısından olumsuz sonuçlar doğurmaya başladı. Konut üretimin azlığı rekabet ortamının ortadan kalkması hemen fiyatlara yansıdı. Bu da tüketici talebini büyük oranda olumsuz etkiledi. Talep her ne kadar azalsa da Türkiye’de yıllık 650 bin konuta ihtiyaç var. Evlenenler, boşananlar, üniversiteye gidenler...

Bu yıl  okulların kapanması talebi bir miktar düşürse de okulların açılmasıyla konut talebi yeniden artacaktır. Gayrimenkul sektöründe talep artış oranı azalsa da ihtiyaç kaynaklı talep devam ediyor ve hem kirada hem de satışta fiyatlar hızla artıyor. Konut fiyatlarındaki yükseliş Türkiye’yi bu alanda dünya liderliğine yükseltti. Türkiye’de konut fiyatlarının ortalama yüzde 35 arttığı görüldü. Konut fiyatlarındaki artış ve faizlerin yüksekliği yatırım amaçlı konut talebini azalttı. Evini satıp faize yatıranlar kiralık ev aramaya çıktılar Kiralık ev sorunu mevcut. Satış fiyatlarındaki yükselme ve elde konut stokunun olmaması kira bedellerindeki artışa yol açtı.

YÜZDE 100 ZAM OLARAK YANSIYACAK

İnşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına mutlaka yansıyacağını ifade eden Sebo Gayrimenkul yönetim kurulu başkanı Sebahattin Gülçiçek, "Başta demir ve çimento olmak üzere tüm inşaat malzemelerine büyük zamlar geldiğini, bazı kalemlerde yüzde 130’e varan zamlarla karşı karşıya kaldığımızı gördük. Bu zamlar alıcılara yüzde 100 zam olarak yansıyacaktır.  400 bin TL’ye satılan bir daire bundan sonra 800 bin TL’ye satılacaktır. İnşaat maliyetlerini yüksekliği Konut üretiminin azlığı talebin artması önümüzdeki süreçte hem konut fiyatlarında hem de kiralarda çok yüksek rakamlar göreceğiz. büyük evlerden daha ekonomik ödenebilir olsun diye küçük evlere talebin arttığını şahitlik edeceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.