Rusya'da Türk Müteahhitler İçin Büyük Fırsatlar Var!

Rusya'da Türk Müteahhitler İçin Büyük Fırsatlar Var!

Ticaret Bakanlığı’nın 2020-2021 Dönemi Hedef Ülkeler listesinde yer alan en önemli ülkelerden biri Rusya. Rusya Türk müteahhitler için büyük fırsatlar sunuyor. Türk firmaların Rusya’da 73.7 milyar dolar değerinde 2 bine yakın projesi bulunuyor.

A+A-

Türkiye’nin, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında olan komşumuz Rusya ile köklü bir geçmişe dayanan ilişkilerinde, ekonomik ve ticari ilişkiler itici gücü oluşturuyor. 2000’li yılların başından itibaren iki ülke siyasi liderlerinin ortaya koyduğu irade ve yakın diyaloglarla birlikte ise ilişkiler yükselen bir ivme yakaladı. 

Hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması enerji, tarım, sanayi, inşaat gibi alanlardaki işbirliklerinin genişletilmesi ve katma değeri yüksek ürün ve hizmet ticaretinin artması ile olabilir. 

Rusya’da tekstil-konfeksiyon, bankacılık, turizm, gıda-gıda işleme, beyaz eşya-makina, cam sanayi ve müteahhitlik-inşaat malzemeleri alanlarında güçlü Türk yatırımları bulunuyor.

MÜTEAHHİTLER İÇİN ÖNCELİKLİ

Türkiye’nin yurt dışında 400 milyar dolara ulaşan müteahhitlik işlerinin 80 milyar doları Rusya’da bulunuyor. 5 milyona yakın kişiye istihdam sunan, ülke ekonomisindeki payı yüzde 15 olan ve büyük ölçekli konut, alt ve üst yapı, sanayi tesisi, ulaşım, turizm, sağlık ve benzeri projelerin bulunduğu Rusya, Türk firmaları için hem müteahhitlik projeleri hem de yatırımcı olarak öncelikli bir pazar halinde.

İnşaat-gayrimenkul-yapı malzemeleri alanında fırsat var!

Türkiye’nin Rusya’da müteahhitlik projelerindeki payı yüzde 10'u buluyor. Türk firmaları bu sektörde hem Rusya’da hem de dünyanın diğer ülkelerinde kendilerini kanıtladı. Koronavirüs salgını ile birlikte Rusya’da değişen talepler ve öncelikler bulunuyor. 

Lojistik hastanelerin ve laboratuvar projelerinin ön plana çıkması, müstakil bahçeli ve peyzaj alanı olan konut projelerinde artış öngörülmesi, uzaktan çalışma modellerinin kent dışı projelere talebi yükselteceği tahminleri gibi. Firmalarımızın Rusya’da 73.7 milyar dolar değerinde 2 bine yakın projesi mevcut.

İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar 10’ar milyar dolar civarında. Bugüne kadar Rusya’ya yönelik müteahhitlerimizin gerçekleştirdiği kümülatif proje bedeli ise yaklaşık 75 milyar dolar olarak belirlendi.

İTO Haber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.