Prefabrik Yapılar Daha Güvenli, Daha Ekonomik, Daha Kullanışlı

Prefabrik Yapılar Daha Güvenli, Daha Ekonomik, Daha Kullanışlı

Mavitaş Prefabrik Üretim Sorumlusu İnşaat Mühendisi Alper Yeşildağ, sanayi yapılarında artık prefabrik yapıların tercih edildiğini belirterek, “Prefabrik yapılar betonarme yapılara göre daha ucuz, daha kullanışlı, üretimi daha hızlı ve daha güvenli” dedi.

A+A-

İzmir'de kurulan Mavitaş prefabrik, sanayi ağırlıklı betonarme prefabrik yapı elemanları üreterek montajını gerçekleştiriyor. Ege bölgesinde faaliyet gösteren Mavitaş prefabrik fabrika, depo, belediye binası, sanayi sitesi gibi yapıların üretimini gerçekleştiriyor. Firma, Kemalpaşa OSB’de 10.000 metrekare kapalı alan ve 45.000 metrekare açık alanda faaliyet gösteriyor

İSTENİLEN AÇIKLIKLARDA YAPILABİLDİĞİNİÇİN SANAYİCİLER TERCİH EDİYOR

Prefabrik konut yapıları Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başladığını ancak sanayi yapılarında çok yaygın kullanıldığını belirten inşaat mühendisi Alper Yeşildağ “Prefabrik sanayi yapıları yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle Ege bölgesinde prefabrik sanayi yapılarının sayısı Türkiye ortalamasının üstünde. Firmalar prefabrik yapıların ekonomik, sağlam ve hızlı çözüm veren yapılar olduğunun farkında. Hem ekonomik, hem hızlı, hem de fonksiyonel olduğu için prefabrik yapılar tercih ediliyor. Betonarme yapılarda büyük açıklıklar geçilemiyor. Ancak biz 30 metreye kadar büyük açıklıkları geçiyoruz. Yani 30 metrelik bir yapıda bir uçtan diğerine ortada hiç kolon olmadan kurulum yapabiliyoruz. Sanayi kuruluşlarında çok büyük makineler var. Ortada kolon olunca bu makinelerin yerleşim planlamasında zorlanıyor. Bu yüzden sanayiciler prefabrik yapıyı tercih ediyor” dedi.

alper-yesildag.jpg

FABRİKA İNŞAATLARI BETONARMEYE UYGUN DEĞİL

Fabrika inşaatlarının betonarmeye çok uygun olmadığını belirten Yeşildağ sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Betonarme yapıda 2 kolon arası 9 metreyi geçemez. Böyle bir yapıda makineleri yerleştirecek alan kalmaz. 30 metreye kadar kolonsuz geçtiğimiz için ya betonarme prefabrik ya da çelik prefabrik tercih edilmek zorunda. Çelik prefabrik çok maliyetli olduğu için en uygun çözüm betonarme prefabrik yapılardır.”

KAPASİTESİNİ ARTIRACAK

Pandemi başında talebin azaldığını ancak normalleşme sürecinde ciddi bir artış olduğunu belirten Yeşildağ, “Pandemi başladığında işler durma noktasına geldi. Yatırımcılar yatırımını bekletti. Haziranda normalleşmenin başlaması ile ertelenen yatırımlar hayata geçti. 2020 yılının Ağustos ayından itibaren talepte ciddi bir artış oldu. Taleplere yetişemez duruma geldik. Yıllık 25 bin metreküp beton döküyoruz. Talepteki artıştan dolayı bu kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

PREFABRİK YAPILAR NASIL ÜRETİLİYOR?

Alper Yeşildağ prefabrik yapıların üretim sürecini kısaca anlattı. Yeşildağ şu ifadelere yer verdi, “Prefabrik yapı elemanları kolon, çatı makası, aşık kirişi, ara kat kirişleri ve vinç kirişlerinden oluşuyor. Bunların hepsinin çelik kalıpları var. Bu kalıpları ve demir iskeletleri hazırlıyoruz. Bazı elemanlar ön germeli oluyor. Bu elemanlarını da burada üretiyoruz. Demiri kalıba yerleştiriyoruz, betonu döküyoruz. Bir gün sonra kalıptan söküp stok sahamıza koyuyoruz. Projenin montaj zamanı şantiye sahasına sevk edip şantiye alanında montajını sağlıyoruz. Altyapı dediğimiz hizmette proje sahasında temel betonunu döküp kolonların zemine oturduğu yerde soketler yerleştiriyoruz.”

gonen-sanayi-sitesi-001.jpg

55 BİN METREKARELİK SANAYİ SİTESİ İNŞA ETTİ

Minimum 500 metrekareden 10 bin metrekareye kadar işleri yapabiliyoruz diyen Yeşildağ, “Genelde 2-3 bin metrekarelik proje talepleri geliyor. Hem alt hem de üstyapı hizmeti sağlıyoruz. Altyapı ve üstyapı siparişlerini ortalama 6 ayda teslim ediyoruz. Sadece üst yapı sipariş edilmişse 3 ayda teslim edebiliyoruz.  2020 yılında 80-90 prefabrik fabrika ve depo yaptık. 2020 yılında ortalamanı üstünde bir talep ile karşılaştık. Bugüne kadar yaptığımız en büyük proje Gönen Sanayi Sitesi oldu. Gönen’de 40 bin metrekarelik bir sanayi sitesi yaptık. Daha sonra yapılan bloklarla beraber 55 bin metrekarelik bir sanayi sitesi inşa ettik” dedi.

mavitas-logo.jpg

DEPREMDE HİÇBİR PREFABRİK YAPI HASAR GÖRMEDİ

Prefabrik yapıların betonarme yapılardan daha güvenli olduğunu, depremde prefabrik yapıların taşıyıcılarında hiçbir hasar oluşmadığını belirten Yeşildağ son olarak şunları söyledi, ” Hava koşullarından hiç etkilenmeden kapalı ortamda üretim yapıyoruz. 2018 yılında yayınlanan deprem yönetmeliğinde ön üretimli yapılar için ayrı bir bölüm var. Türkiye Prefabrik Birliği tarafından yapılan araştırmada İzmir depreminin ardından prefabrik yapılarda hiçbir hasar oluşmadığı kayıtlara geçti. Prefabrik yapıların fiyatı betonarme yapılara göre yüzde 20-30 daha uygun. Mimari proje hazırlamayan firmalara mimari, statik ve elektrik projesi de hazırlıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.