Plastik Boru Sektörünün Okuluyuz

Plastik Boru Sektörünün Okuluyuz

Egeplast Genel Müdür Yardımcısı Türkan Erisev İçer ve Ege Yıldız Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Tetik, Ege Yıldız ve Ege Plast markasını anlattı...

A+A-

Mazhar Zorlu Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ege Yıldız, plastik boru sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri… Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışında ürün kalitesiyle tercih edilen markalar arasında yer alan Egeplast ve Ege Yıldız’ın temeli, iş insanı Mazhar Zorlu’nun 63 yıl önce attığı bir adıma dayanıyor.

1950’li yıllarda müteahitlik yaparak inşaat sektörüne atılan Mazhar Zorlu, İzmir-Aydın Karayolu, Varyant, Cumhuriyet Meydanı gibi İzmir’in simge projelerinin yapım işlerini üstlendi.

Bir süre müteahitlik faaliyetlerine devam eden Zorlu, sanayiciliğe; plastik tüp, mutfak eşyaları üretimiyle başladı. 1959 yılında Ege Yıldız şirketini kurarak plastik boru ek parça ve yan ürünleri üretimine geçti.

ege-yildiz-fabrikasi.jpg

Merhum işadamı Mazhar Zorlu’nun 1973 yılında kurduğu Egeplast şirketi üretim sürecini üstlenirken, Ege Yıldız, bayi dağıtım ve proje kanalları aracılığıyla yurt içi satış ve pazarlama faaliyetlerini yürüten şirket haline dönüştü.

Bugün halen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 bin metrekare açık, 50 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerine devam eden Egeplast ve Ege Yıldız, 63 yıllık geçmişi ile plastik boru sektöründe faaliyet gösteren en köklü firma konumunda.

Firmanın dününü, bugününü, iç ve dış piyasadaki etkinliği Egeplast Genel Müdür Yardımcısı Türkan Erisev İçer ve Ege Yıldız Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Tetik ile konuştuk.

turkan-erisev-icer.jpg

Sektöre yön verdik

Plastik boru sektörünün en köklü markası olarak birçok ilke imza attıklarını, ayrıca iç ve dış piyasada marka bilinirliğinin çok fazla olduğunu ifade eden Türkan Erisev İçer, Ege Yıldız denildiği zaman herkesin aklına kalite geldiğini söyledi. İçer,  “Kalitesi ile tanınan bir firmayız. Bu özelliğimiz ve başardığımız ilklerle gurur duyuyoruz. Sektördeki en eski markayız. Hala bir okul gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tesisatçıya, çiftçiye satıcıya seminer düzenleyen ilk firmayız”  diye konuştu.

İlkleri başardık, ufuk açtık

Ege Yıldız Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Tetik ise bugüne kadar birçok ilke imza attıklarını vurgulayarak, bunları şöyle sıraladı:

“İlk büyük çaplı borular, ilk basınca dayalı borular Ege Yıldız tarafından üretildi. PVC-U pis su boru ve ek parçaları, segmanlı, sabit contalı olarak ilk kez Egeplast tarafından üretildi. Türkiye’de ilk doğalgaz borusu üreten firmayız. Bunu başararak, Türkiye’yi doğalgaz borularında ithalata mecbur durumdan kurtardık. Ayrıca  Türkiye’de 1000 milimetre çapında PVC borular yapabilen tek firmayız. Ülkemizde kullanılan birçok borunun başlangıcı bizdedir. Hem çiftçiye, hem tesisatçıya hem de satıcıya karşılık beklemeden sadece teknik bilgi sahibi olmaları için seminer düzenleyen ilk firmayız. 30 yıl önce Ege Yıldız markasıyla çalışmaya başladığımda seminerler düzenleniyordu, hala bu seminerleri düzenliyoruz. Açıkçası sektöre ufuk açtık, diyebiliriz. Tesisatçılarımız ne kadar bilgili olursa, ne kadar üst kalitede boru talep ederse biz de o kadar üst kalitede üretim yaparız. Amacımız tesisatçıların bu işi en iyi standartlarda yapması.”

ahmet-tetik.jpg

Dededen toruna bayii

“63 yıldır Türkiye’nin hemen hemen tüm alt yapasında olmuşuz”  ifadesini kullanan Tetik, ülkenin her yanına yayılan bayi ve alt bayilerle hizmet verdiklerini ifade etti. Tetik, şöyle devam etti:

“Türkiye’de yaygın bir bayii ağımız var. Bayilerimiz ile büyük bir aile gibiyiz. Dededen toruna devam eden bayiliklerimiz var. Ülkenin çok büyük bir kısmında Ege Yıldız ürünlerine ulaşabilirsiniz. İzmir, İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul Avrupa Yakası, Adana ve Ankara’da bulunan beş bölge müdürlüğümüz kendi stok sahaları ile hizmet veriyor.”

Üretim ve pazarlama çalışmalarını üç ayrı ürün grubunda gerçekleştirdiklerini ifade eden Tetik, bunları da şöyle sıraladı:

“Birincisi inşaat grubu. İnşaatta suyun geçtiği her yerde biz varız. İçme suyu, ısınma suyu ve atık suda varız.  İkincisi  altyapı boruları grubu. Altyapı grubunda barajdan evimize kadar gelen ve evimizden atık işleme tesisine kadar giden her aşamada da varız. Üçüncüsü ise zirai sulama grubu. Bu gruptaki ürünlerimizle, çiftçilerimize çok önemli hizmetlerde bulunuyoruz. Onlara günün teknolojisini ve modern sulama yöntemlerini sunuyor, daha fazla ürün almalarını sağlarken, vahşi sulamanın önüne geçip, küresel bir tehlike haline gelen kuraklığa da önlem almaya çalışıyoruz. Biz tüm üretim gruplarında piyasaya kaliteli ürünler sunarak,  insanlara şunu anlatmaya çalışıyoruz. Görünen kısmına büyük paralar harcadığınız evinizde, borular gözle görülmediği için ucuz diye, kalitesiz olanını seçmeyin. Çünkü betonun altındaki o boru kaliteli olmadığında ve bir sorun oluştuğunda, seramik, parke ve boyayı da değiştirmek zorunda kalırsınız. Bunun maliyeti boruda yaptığınız tasarrufu kat kat aşacaktır.”

ege-yildiz.jpg

İhracatta hedeflerimiz büyük

Ege Yıldız ve Egeplast’ın hedeflerini anlatan Türkan Erisev İçer de; yurt içi pazarda olduğu gibi ihracatta da çıtayı sürekli yükselterek çalıştıklarını vurguladı.

İçer;  “Satışlarımızın  yüzde 35’ini yurt dışına ihracat ile gerçekleştiriyoruz. 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Afrika pazarıyla ilgili özel çalışmalarımız var. Afrika’da daha aktif  olacağız. Yurt dışında da marka bilinirliğimiz çok iyi. Ürün kalitemizin bize sağladığı en büyük avantaj bu. Yurt içinde Ege Yıldız, yurt dışında Egeplast markasıyla pazarlama faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Yıllardır ihracat yaptığımız için yurt dışında da iyi bilinen bir markayız. Covid 19 pandemisinin yarattığı olumsuz koşullar nedeniyle ihracatımızda bir gerileme oldu. Ancak, normalleşme süreciyle birlikte toparlanıyoruz. İhracatımızı artırmakla ilgili büyük hedeflerimiz var” dedi.

 Yeni yatırımları ile ilgili de bilgi veren İçer, “Kendimizi sürekli yenilemeye ve teknolojiyi takip etmeye çalışıyoruz. Yeni makineler, yeni hatlar ve yeni ürünlerle ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Yılbaşından sonra yeni yatırımlar start alacak. 450-500 civarında çalışanımız bulunuyor. Çalışanlarımızın sayısı sezona göre değişiklik gösterebiliyor. Üretim ve yönetim binamız aynı yerde. Bu durum hızlı kararlar alıp hayata geçirmemizi sağlıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.