Pandemi Bitmezse Gayrimenkul Fiyatları 2021’de Yüzde 40 Düşer

Pandemi Bitmezse Gayrimenkul Fiyatları 2021’de Yüzde 40 Düşer

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası başkanı Mesut Güleroğlu, pandeminin 2021 yılında devam etmesi durumunda vatandaşın sıcak parada kalacağını ve gayrimenkul fiyatlarının yüzde 35-40 düşebileceğini söyledi.

A+A-

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) başkanı Mesut Güleroğlu gayrimenkul sektörünün 2020 yılını değerlendirdi. Hazirandaki faiz indirimiyle yükselen konut fiyatlarının ikinci dalga ile beraber düşüşe geçmediğini belirten Güleroğlu pandeminin 2021 yılında devam etmesi ile beraber gayrimenkul sektörünün daralacağını ve fiyatların düşeceğini ifade etti.

İKİNCİ EL KONUTA KREDİ DESTEĞİ PİYASAYI HAREKETLENDİRDİ

2020 yılının ilk aylarında gayrimenkul piyasası hareketli geçtiğini belirten Güleroğlu, “2018 ve 2019 yıllarında stabil olan konut fiyatlarının 2020’de yukarıya çıkacağını öngörüyorduk. Mart ayında Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının görülmesi ile ciddi sıkıntılar yaşadık. Ekonomide ciddi bir daralma oldu. Gayrimenkul piyasasında tamamen daralma yaşadık. Tapu dairelerinde işlem yapılmaması, alım satımlarda hareketliliğin durması, konut kredi faizlerinin yükselmesi ve bankaların kredi kullandırmaması gibi faktörlerden dolayı 2020’den çok ümitli değildik. 1 haziranda normalleşme sürecine girmemiz ile sıfır konutta kredi faiz oranları 0.64’e, ikinci elde 0.74’e düştü.  Faizlerdeki düşüşle çok büyük hareketlilik oldu. Piyasanın canlanmasında en etkili olan faktör ikinci el konutların da kampanyaya dahil edilmesiydi. Daha önceki tüm konut kredisi kampanyalarında birinci el konutlar desteklenmişti. Ben o dönemde bir açıklama yaparak ikinci el konutlara kredi desteği verilirse piyasalara çok ciddi hareket geleceğini belirtmiştim. Birinci el konutlarda belirli kesimler faydalanabiliyor. Vatandaş ikinci el konutunu satmak istediğinde uygun kredi bulamadığı için değerinden aşağı satmak zorunda kalıyordu ve satış satmıyordu. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında cumhuriyet tarihinin en hareketli dönemini yaşadık” dedi

gayrimenkul-fiyatlari-2020.jpg

FİYATLAR YÜZDE 35-40 DÜŞER

Kampanyaların bitmesi ve konut kredilerinin yükselmesi gayrimenkul sektörünün yeniden durağan bir sürece girdiğini belirten Güleroğlu, “ İkinci dalga ile beraber tüm ekonomide bir daralma olacak. Gayrimenkul sektörü bu daralmadan ne derece etkilenecek bilemiyoruz. 2020’de Pandemiden sonra konut kredilerinin düşmesi ile konut fiyatları yükseldi. İkinci dalga ile beraber piyasalar durağanlaşsa da fiyatlarda düşüş olmadı. Konut kredilerinin 1.30-1.70 bandında olması ve kimsenin önünü görememesinden dolayı vatandaş gayrimenkul alımına yönelmiyor. 2021 yılında pandemi bu şekilde devam ederse fiyatlar düşer. Nakit parası olan alıcılar piyasada olacak. Vatandaş sıcak parada duracak. Bundan dolayı yüksekte duran konut fiyatları aşağı inmeye başlayacak. Pandemi bitmezse gayrimenkul fiyatlarında yüzde 35-40’lara varan bir düşüş görebiliriz” ifadelerini kullandı.

İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ VATANBDAŞI İKİNCİ ELE YÖNELTECEK

İnşaat maliyetlerinin artmasıyla sıfır konut fiyatlarının daha da artacağını dile getiren Güleroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İkinci el konut satışları piyasaya ivme kazandırdı. İnşaat maliyetleri arttığı için vatandaş ikinci ele yönelecek. İzmir’de şöyle bir durum yaşadık. İzmir yıkıcı bir deprem yaşadı. İnsanlar deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan yeni ve güvenli evlere yöneldi.  Vatandaş sıfır konut fiyatları çok yükseldiği için kiralamayı daha çok tercih etti. Bu süreçte kiraların biraz daha arttığını görüyoruz.

MÜSTAKİL EV VE ARSA ARAYIŞI ARTTI

Güleroğlu sözlerini şu şekilde noktaladı, “Deprem hepimizi korkuttu. Allah bir daha bize bir daha deprem yaşatmasın. Evi ağır hasar alanlar imkanı varsa müstakil eve taşınıyor. İmkanı yoksa çatı katlarına çıkıyor. O da olmuyorsa zemini güçlü yerlere taşınıyor. Bölgeden ayrılamıyorsa 4-5 katlı binaları tercih ediyor. Pandemide zemin katlar çok hareketliydi ama deprem sonrası bu hareketlilik azaldı. Seferihisar, Zeytinalanı, Urla taraflarında vatandaşların müstakil ev ile arsa arayışları arttı. Pandemi ve deprem birçok alışkanlığı değiştirdi.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum