Otopark Düzenlemesi İle Kentsel Dönüşüm Projelerinin Önü Açıldı

Otopark Düzenlemesi İle Kentsel Dönüşüm Projelerinin Önü Açıldı

Otopark Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek olan 250 metrekare altındaki parsellerde otopark zorunluluğu kalktı. İMKON başkanı Tahir Tellioğlu ile kentsel dönüşüm projelerinin önünün açıldığını söyledi.

A+A-

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların olduğu 250 metrekare ve daha küçük parsellerde inşa edilecek olan ve otopark ihtiyacı karşılanamadığı saptanan yeni yapılara yönelik yapı ruhsatı başvuruları, otopark bedelinin yüzde 25’inin müracaat esnasında ödenmesi kaydı ile karşılanacak. Bu yapılara ait otopark yerleri, bölge otoparkından karşılanacak şekilde idareler tarafından planlanacak. Otopark bedelinin kalan yüzde 75’lik kısmı ise bölge otoparkının idarelerce karşılanmasına müteakip 30 gün içinde parsel maliklerinden tahsil edilecek ve bu konuda tapu kütüğünün beyanlar hanesine bildiri yapılacak.

Yapılan yeni düzenleme ile belediyelerin müteahhitten ya da arsa sahiplerinden tahsil etmiş oldukları otopark harçlarının, vatandaşa otoparklardan bedelsiz otopark tahsisi şeklinde yansıtılacak. 

Projelerin önü açıldı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, yapılan düzenlemeyle kentsel dönüşüm projelerinin önünü açtığını dile getirdi. Küçük parsellerdeki dönüşümlerde otopark şartına takılan müteahhit firmalar ve riskli evlerde oturan vatandaşlar için önemli bir adım atıldığını söyleyen Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün inşaat maliyetleri ve arsa fiyatlarındaki fahiş artışa karşı da çözüm beklediğini dile getirdi. 

Evin büyüklüğüne göre inşa edilecek

Mart'ta yürürlüğe giren yönetmelikle de ‘her daire için en az 1 otopark zorunluluğu’ değiştirilmiş ve daire büyüklüklerine göre otopark koşulu getirilmişti. Dönüşüm kapsamındaki küçük parseller dışında diğer projelerde 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması zorunlu tutuldu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.