OSB’lerde de Kira Fiyatları Uçtu

OSB’lerde de Kira Fiyatları Uçtu

Rekor seviyeye ulaşan Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki (OSB) kira fiyatları, son bir yılda yüzde 100 artışla sanayicileri mücadeleye zorluyor.

A+A-

Son bir yılda OSB'lerde yaşanan kira fiyatlarındaki çarpıcı artış, sanayicileri endişelendiriyor.

Kiralar, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100'ü aşan bir yükseliş gösterdi ve işletmeler için ciddi bir zorluk haline geldi. Özellikle Marmara bölgesindeki OSB'lerde, kapalı alan başına düşen kira metrekare fiyatları 10 dolara kadar tırmandı. İstanbul ve Kocaeli gibi önemli sanayi merkezlerinde ise yer bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Parsel Sorununda Süreklilik

Sanayiciler, alternatif olarak gördükleri Sakarya'da da sorunlarla karşılaşıyor. Mevcut OSB'lerde altyapı eksikliği ve nitelikli işgücü sıkıntısı gibi sorunlar yaşanıyor. Kentteki diğer OSB'lerde ise kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmaması nedeniyle yeni sanayi parselleri üretilemiyor. Ayrıca, kuruluş aşamasındaki OSB'ler deprem ve seçim gibi faktörler nedeniyle yaklaşık 6 aydır ilerleme kaydedemiyor.

Sanayiciler, bu fahiş kira artışlarına ve yetersiz sanayi arazisi sorununa bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Zira kiraların bu şekilde yükselmesi, işletmelerin sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Birçok girişimci, yüksek kira maliyetleri ve sınırlı sanayi arazisi seçenekleri nedeniyle işlerini devam ettiremez hale geliyor. Bu da sanayi sektörünün rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini olumsuz etkiliyor.

Talep Rekabeti Artırdı

Kira fiyatlarındaki bu aşırı artışın temel nedenleri arasında birkaç faktör bulunuyor. Öncelikle, Marmara bölgesindeki sanayi alanlarına olan talebin artması, rekabeti kızıştırıyor. Bölgenin stratejik konumu, gelişmiş altyapısı ve ulaşım ağı, talebi daha da artırıyor. Ayrıca, son dönemde sanayideki toparlanma ve sektörel büyüme, üretim tesislerine olan talebi artırarak kira fiyatlarını yukarı çekiyor. Eksik altyapı ve kamulaştırma süreçlerinin tamamlanamaması ise sanayi arazisi arzını kısıtlıyor ve kira fiyatlarını daha da yükseltiyor.

Bu soruna çözüm bulabilmek için hükümet, sanayiciler ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerekiyor. Öncelikle, mevcut ve planlanan OSB'lerde altyapı projelerinin hızlandırılması büyük önem taşıyor. Böylelikle sanayi parselleri daha hızlı kullanıma açılabilir. Ayrıca, kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılması ve etkili arazi tahsisi yapılması, sanayi arazisi eksikliğini azaltabilir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.