Ön Ödemeli Satış Bitti, Müteahhitler Cebindeki Para Kadar İnşaat Yapabiliyor

Ön Ödemeli Satış Bitti, Müteahhitler Cebindeki Para Kadar İnşaat Yapabiliyor

Maliyetler öngörülemediği için temelden satış yapılmadığını belirten BOBAMİD başkanı Caner Tan, "Müteahhitler önden ödeme alamadıkları için ceplerindeki para kadar inşaat yapabiliyor. Parası olanlar inşaat sektörü yerine farklı yatırımlara yöneliyor" dedi

A+A-

İnşaat sektörünün temel sıkıntıları ile ilgili açıklama yapan Bornova ve Bayraklı Müteahhitler ve İş Adamları Derneği (BOBAMİD) başkanı Caner Tan, "Üretici firmalar da personel, enerji, hammadde ve lojistik gibi bir çok farklı maliyet kalemine sahipler. Bir şekilde bunu fiyatlara da yansıtmak zorundalar. Bu fiyatlamanın iç piyasa gerçeklerine göre şekillendirilmesi gerekiyor. Bir yandan da yeni inşaat yapmak için imarlı arsa bulmakta zorlanıyoruz" dedi.

İmarlı arsa fiyatlarının çok yükseldiğine dikkat çeken Tan, şunları söyledi: "Arsa, toplam inşaat maliyetinin yüzde 50'sini oluşturuyor. Bu nedenle hem depreme karşı önlem almak, hem de yeni arsa üretebilmek için kentsel dönüşümün önü açılmalı. Eskiden inşaatlar temel aşamasındayken satılabiliyordu. Şimdi müteahhitler önden ödeme alamadıkları için ceplerindeki para kadar inşaat yapabiliyor. Parası olanlar da inşaat sektörü yerine farklı yatırımlara yönelmeyi tercih edebiliyor. İnsanlar krediye ulaşmakta zorlanıyor. Kemer sıkma politikası üretici firmaları zorluyor. Bir binanın yapılabilmesi için 10 bin farklı ürün kalemine ihtiyaç duyuluyor. Yani, inşaat ülke ekonomisini doğrudan yüzde 35 oranında besliyor. İnşaat sektöründeki durağanlık 2024 yılı sonuna kadar devam eder"


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.