Notre Dame'ın İnşaatı Yeniden Başladı!

Notre Dame'ın İnşaatı Yeniden Başladı!

Geçtiğimiz yıl çıkan yangın sonucunda zarar gören Notre Dame Katedralinde Koronavirüs nedeniyle inşaat çalışmaları ara verilen inşaat çalışmaları yeniden başladı

A+A-

Fransa'daki korona kilitlenmesi henüz sürüyor, fakat diğer yandan Paris katedralindeki inşaat çalışmaları tekrar dikkatli bir şekilde başlatıldı. Başkan Macron 5 sene içinde Notre Dame'ı tekrar halka açmak istediğini belirtti.

15 Nisan 2019'da tüm dünya, Paris'in sembolü Notre-Dame katedralini alevler içinde gördü. İtfaiyeciler katedrali kurtabilmek için çalıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kısa bir süre sonra konuşmasında şunları dile getirdi:

"Notre-Dame'i daha da güzelleştireceğiz. Ve beş yıl içinde hazır olmasını istiyorum."

O zamandan beri mimarlar, mühendisler, arkeologlar, doğa bilimcileri ve sanat tarihçileri, yangının 850 yıllık katedrale verdiği hasarı araştırdılar. 

HENÜZ NİHAİ HASAR DENGESİ YOK

DW'nin haberine göre Jeolog Jean-Didier Mertz ve Fransa'nın en ünlü araştırma laboratuvarlarından biri olan "Laboratoire de recherche des monuments historiques" (LRMH) ekibi tarafından Notre-Dame katedralinin yeniden inşa edilmesi için araştırmalar yapılıyor.

KATEDRALİN PENCERELERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE HASARSIZ

Pencereler kurtarıldı, ama Notre-Dame duvarlar nasıl olacak? Tekrar tekrar statiklerin ateşten hasarlı olduğu ve katedralin çökme tehlikesi olduğu ifade ediliyordu.

En büyük sorun ise hala iskelenin sökülmesi olarak görülüyor. Yangından önce geçiş kulesini restore etmek amacıyla yapılmıştı. Çöktü ama iskele kaldı. Sökmek için bütün dikmenin ahşap kirişlerle güçlendirilmesi gerekliydi.

YENİ NOTRE-DAME İÇİN CESUR TASARIMLAR

Koronavirüsle birlikte Notre Dame'ın inşaatı da durdurulmuştu. Macron, Fransızlara Notre Dame'yi eskisinden daha iyi yapmak konusunda en fazla 5 yıl vermişti. Bazı ünlü mimarlar kendi tasarımlarını açıkladılar:  

Cam çatılı Notre-Dame, çatıda yüzme havuzlu Notre-Dame, çatıda kentsel bahçeli Notre-Dame. 

Bu önerilerin hiçbiri gerçekleştirilmeyecek. Mimari konuda yarışma Haziran 2020'de duyurulacak. 

Yaklaşık 320 bin bağışçıdan neredeyse bir milyar avro taahhüt edilmiş ve bunun için kullanılabilir duruma getirildi. Yangın felaketinin yıldönümü olan 15 Nisan 2020'de Başkan Emmanuel Macron, Notre-Dame'nin 5 sene içinde yeniden açılmasını tekrar onaylamıştı. Bir koronavirüs molasından sonra, inşaat işi şimdi tekrar başlatıldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.