Müteahhitlik Yasası Değişiyor!

Müteahhitlik Yasası Değişiyor!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’te bazı değişikliklerin yapılması için düzenlenen online toplantıda inşaat sektörü temsilcileri taleplerini bakanlığa iletti.

A+A-

Özel sektöre temsilcileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri arasında online olarak düzenlenen toplantıya TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odaları’nın başkanları, Türkiye Müteahhitler Birliği, İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu (İMKON) ve Federasyon başkanları katıldı.

muteahhitlik-yasasi-toplanti.jpg

Toplantıda sektör temsilcileri, Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ile ilgili eksiklikleri ve taleplerini Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum'a sundu.

BAKANLIK TALEPLERİ OLUMLU KARŞILADI VE DÜZENLEME İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Görüşmeyle ilgili olarak İnşaat Deryası’na değerlendirmede bulunan Müteahhitler Federasyonu başkanı (MÜFED) başkanı ve İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman, “Meslektaşlarımızdan gelen talepleri İzmir Ticaret Odası aracılığıyla Bakanlığımıza ilettik. Sektörün tüm paydaşlarının katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı düzenledik. İzmir Ticaret Odası başkanımız Mahmut Özgener de sektörün sorunlarını bizzat bakanımıza iletti.Taleplerimizi dosya halinde bakanlığa sunduk. Bakanımız taleplerimizi çok yerinde gördü. Konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak için çalışma başlattı” dedi.

ismail-kahraman-005.jpg

500 METREKARE ALTI İNŞAATLARI DA KAPSAMALI

Mevcut Yönetmeliğe göre 500 metrekareden az olan inşaatlar için sınıf şartı aranmadığını ve geçici müteahhitlik belgesi ile inşaat yapılabildiğini belirten İsmail Kahraman, “Bakanlık 500 metrekare altındaki inşaatları niteliksiz yapı olarak kabul edip müteahhitlik belgesi istemiyor. Biz bunu kabul etmiyor İzmir ve diğer kıyı şehirlerinde 500 metrekare altı çok fazla parsel var. Bu parsellerde milyonlarca dolarlık villalar yapılıyor. Bu maddenin kaldırılması gerekiyor. Bunun yerine köylerde ve plansız bölgelerde 200 metrekareye kadar olan inşaatlarda yetki belgesi istenmemesi gerektiğini savunuyoruz.

‘ARA SINIF’ ÖNERİSİ

Sınıflar arasındaki makasın çok açık olduğunu belirten İsmail Kahraman, “Sınıflar arasında bu kadar açık bir makas olması doğru değil. Örneğin D sınıfındaki bir müteahhitin üstlenilebilecek Yapım işi miktarı asgari 21 milyon 738 bin TL, Azami 43 milyon 475 bin TL. Şimdi 21 milyon liralık iş yapacak olan müteahhit ile 43 milyonluk iş yapan müteahhit aynı grupta olacak ama 43 milyon liralık iş yapan ile 44 milyonluk iş yapan farklı sınıfta olacak. Bu adil değil. Bu yüzden sınıflar arasında ara sınıflar olması için öneride bulunduk. D sınıfı için D1 ve D2 şeklinde ara sınıflar oluşturulmalı.

KOOPERATİFLERE SINIRSIZ HAKLAR VERİLMEMELİ

Yönetmeliğin Kooperatiflere çok fazla hak tanıdığını belirten Kahraman kooperatiflerde de metrekare sınırı olması, iş deneyim belgesi aranması ve teknik personel zorunluluğunun olması hususları göz önüne alınarak düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

REFERANS MEKTUPLARI MAKUL SEVİYELERE ÇEKİLMELİ

Bankaların referans mektubu verirken taminat mektubu veriyormuş gibi zorluk çıkardığını belirten Kahraman, referans mektubu oranlarının da makul seviyelere çekilmesi talebinde bulunduklarını söyledi.

Kahraman ayrıca inşaat mühendisi olan müteahhitlerin otomatik olarak hak ettiği sınıftan değil bir üst sınıftan değerlendirilmesi talebinde bulunduklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum