Müteahhitlerin Tolere Gücü Kalmadı, Maliyetler Fiyatlara Yansıtılıyor

Müteahhitlerin Tolere Gücü Kalmadı, Maliyetler Fiyatlara Yansıtılıyor

TÜİK verilerine göre inşaat maliyetleri şubatta yılık yüzde 70 arttı. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, "Müteahhitlerin artık tolere gücü kalmadı. Maliyet bu denli yüksek olunca, bu fark ister istemez konut fiyatlarına yansıyor” dedi.

A+A-

Konut fiyatlarının yükselmesinde en büyük etken olan inşaat maliyetlerindeki artışın önüne geçilemediğini hatırlatan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyet endeksinin şubatta aylık bazda yüzde 3,41, yıllık bazda yüzde 70,05 artış gösterdiğine dikkat çekti.

Maliyet artışlarına ve etkilerine değinen İhsan Çulhalık, artık müteahhitlerin tolere sürecinin geride kaldığını ve maliyetleri doğrudan konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çulhalık “2023 yılında en çok konuştuğumuz konular arasında; konut satışlarının hedeflerin gerisinde kalması, artan fiyatlar ve buna neden olan yüksek maliyetler yer aldı.

Bu yıl da gündemimiz benzer şekilde devam ediyor. İnşaat girdi maliyetleri bu denli yüksek seyrettiğinde, bu fark ister istemez konut fiyatlarına doğrudan yansıyor. Önceden finansal gücü olan müteahhitler kardan fedakarlık edip maliyetleri çok yansıtmamaya çalışıyorlardı. Ancak bu dönem, artık gerilerde kaldı. Dolayısıyla da konut fiyatları dar ve orta kesimin ulaşamayacağı bir seviyeye geldi” dedi.

Küresel ekonomik sorunlar ile siyasi ve jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyümesinin sevindirici olduğunu hatırlatan İhsan Çulhalık, istihdama en büyük katkıyı sağlayan ve 200’ün üzerinde alt sektörü destekleyen inşaat sektörünün de bu dönemde yüzde 7,8 büyüdüğünü hatırlattı.

“Sektörün düzenlemeye ihtiyacı var”

İhsan Çulhalık “Başta işçilik olmak üzere, yüksek girdi maliyetleri sektörümüz için sınırlayıcı olmaktadır. Yüksek maliyetler nedeniyle müteahhitler yeni proje açmaktan kaçınır hale geldi. İnşaata başlamak isteyen konut üreticileri, artan fiyatlar nedeniyle temkinli davranıyor ve beklemede kalıyor. İnşaat girdi maliyetleri sürekli artıyor.

Fiyat artışlarını takip edemez hale geldik. Hem konut üreticisinin hem de konut almak isteyen ama yüksek fiyatlar nedeniyle beklemede kalan konut alıcısının harekete geçmesi için en kısa zamanda maliyetleri dizginleyici birtakım düzenlemelerin ve uygulamaların devreye alınması gerekmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.