Müteahhitlerin Maliyet Artışı Açıklamaları Kafa Karıştırıyor

Müteahhitlerin Maliyet Artışı Açıklamaları Kafa Karıştırıyor

İnşaat Malzemelerindeki fiyat artışı ile ilgili inşaat sektörü temsilcilerinden farklı açıklamalar geliyor. Sektör temsilcilerinin açıkladığı fiyat artış rakamları arasında uçurum var.

A+A-

İnşaat malzemeleri fiyatları pandemi başından bu yana en az iki kat arttı. Bazı ürünlerde artış oranı yüzde 60-70'lerdeyken bazı ürünlerde zam oranı yüzde 200'leri geçti. 

İnşaat maliyetleri ile ilgili hem kamudan hem de özel sektör temsilcilerinden farklı açıklamalar geliyor. TÜİK son bir yılda inşaat maliyet artışını yüzde 44 olarak açıkladı. Ancak sektördekiler TÜİK verilerini güvenilir bulmuyor.

İnşaat sektörü inşaat maliyetlerindeki gerçek artışları kamuoyuna sunmak için piyasa fiyatlarında bir araştırma yaptı. İlk fiyat araştırmasını 2021 mayıs ayında İMKON paylaştı. 

Müteahhitler Federasyonu ve İzmir Ticaret Odası da bir fiyat araştırması yaparak inşaat maliyetlerindeki artışı kamuoyuna sundu. Müteahhitler Federasyonu ile İMKO'nun verileri birbirine çok yakın.

İMKON, inşaatın hammadesi olan demirdeki fiyat artışını yüzde 120, çimentodaki fiyat artışını yüzde 200 olarak duyurdu. 

Çimento maliyetlerindeki artışlardan sonra Türkiye Müteahhitler Birliği de fiyat artışları ile ilgili bir açıklama yaptı. TMB başkanı Erdal Eren çimento fiyatlarının 15 ayda yüzde 86, demir fiyatlarının ise yüzde 180 arttığını açıkladı. 

OLGUN: ÇİMENTO 3 YILDA YÜZDE 85 ARTTI

İnşaat malzemeleri fiyat artışıyla ilgili olarak en son açıklama Torbalı Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı Abdulvahap Olgun'dan geldi. İnşaat komitesi üyeleriyle beraber basın toplantısı düzenleyen Olgun, son 3yılda; çimentoya yüzde 85, demire 137, betona ise yüzde 97 zam geldi.

SEKTÖR İMKON VERİLERİNİ DAHA GÜVENİLİR BULUYOR

İnşaat sektörünü temsil eden birçok sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Türkiye'de müteahhitlik sektörüyle ilgili en büyük çatı kuruluşu Ankara merkezli İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu. Üstyapı müteahhitlerin üye olduğu İNKON'un 51 alt birlik ve 120 bin üyesi bulunuyor. Üstyapı müteahhitleri bu yüzden İMKON verilerini daha güvenilir buluyor.

imkon-002.jpg

Not: Görseldeki fiyat artışları mayıs 2021'e aittir. Çimento fiyatlarındaki artışlarla beraber zam oranının yüzde 200'ü geçtiği, demir fiyatlarındaki düşüş ile de yüzde 120'lere gerilediği duyuruldu. Diğer malzemelerde de değişiklikler var. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum