Müteahhitler Seramik ve Vitrifiye Ürünleri İçin 2-3 Ay Önceden Sipariş Vermeli

Müteahhitler Seramik ve Vitrifiye Ürünleri İçin 2-3 Ay Önceden Sipariş Vermeli

Metro Yapı Malzemeleri yönetim kurulu üyesi Ramiz Dal, Seramik ve vitrifiye ürünlerinde üretici firmalar ihracata yöneldiği ve iç pazara sınırlı ürün verdiği için tedarik sorunu yaşadıklarını, siparişlerin 2-3 ayda ancak gelebildiğini söyledi.

A+A-

Covid-19 Pandemisi nedeniyle Çin ve Hindistan’dan ihracatın durması, İtalya ve İspanya’da ise üretimin azalması ile Türkiye dünyanın 1 numaralı seramik ve vitrifiye ihracatçısı haline getirdi.

Üretimde tam kapasite çalışan seramik ve vitrifiye markaları talepleri yetiştirmekte zorlanıyor. Firmaların ihracata yoğunlaşması ile beraber iç pazarda tedarik sorunu yaşanmaya başladı. İnşaatçılar seramik ve vitrifiye ürünlerini almak için aylar öncesinden sipariş vermek zorunda kaldı.

TEDARİK SIKINTISI 1 YIL SÜRER

Tedarik sorunu ile ilgili açıklama yapan Metro Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu üyesi Ramiz Dal şu ifadelere yer verdi, “Uluslararası pazardaki talebi Türkiye karşılıyor. Türkiye zaten seramik ihracatında dünyada ilk 5’teydi. Şu anda dünyanın 1 numarası haline geldi. Artan dövizden dolayı fiyat avantajımız var. Uzak doğu ülkelerine göre nakliyede de daha avantajlıyız. Türkiye virüsün en zirvede olduğu dönemde dahi üretimi durdurmadığı için yurt dışındakiler Türkiye pazarına güveniyor. Dolayısıyla talep çok arttı. Yurtdışından talebin çok fazla olması, ihracatın daha karlı olması ve nakit ödeme imkanı sağlaması nedeniyle üretici firmalar ihracata yönelip iç pazarı ikinci plana attı. Şu anda seramik, fayans ve vitrifiye, armatür ürünlerinde iç pazarda ciddi bir arz sıkıntısı var. Bütün fabrikalar ihracata yöneldi. İç pazara çok fazla ürün verilmiyor. İnşaatçılar ürün almak için en az 2-3 ay önceden sipariş vermek zorunda. Ürün sıkıntısının 1 yıl daha devam edeceğini öngörüyoruz.”

MÜŞTERİLERİMİZİ MAĞDUR ETMEMEK İÇİN ÜRÜN STOKLUYORUZ

Müşterilerin mağdur olmaması için en çok satılan ürün gruplarında toplu sipariş verdiklerini belirten Dal konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Şu anda müteahhit parasıyla malzeme alamıyor. Biz kendi müşterilerimiz çok fazla mağduriyet yaşamasın diye en çok satılan ürünlerden şimdiden sipariş verdik. Belli ürün gruplarında müşterilerimiz istediğinde 2-3 ay beklemeden ürünü hemen temin edebilecek.”

GRANİSER SATIŞINDA TÜRKİYE LİDERİ

Graniser seramik satışlarında tüm bayiler arasında Türkiye lideri olduklarını belirten Ramiz Dal, “Türkiye’de en fazla satış yapan bayi olduklarını 2020’nin ilk 7 ayında Graniser satışımız 750 bin metrekare. Müşterilerimize siparişlerini önceden vermesini öneriyoruz. Şu anda çok ciddi bir mağduriyet söz konusu değil. Ancak şartlar bu şekilde giderse projelerin teslimleri gecikebilir. Müteahhitler mağduriyet yaşamak istemiyorsa mutlaka birkaç önce ürün siparişi vermeli. Tüm markalarda ürün tedariki çok zor” dedi.

İNŞAAT MALZEMELERİ FİYATLARI GERİ GELMEYECEK

Artan maliyetlerden dolayı inşaat malzemeleri ve konut fiyatlarının geri gelmeyeceğini belirten Dal son olarak şunları dile getirdi, “Döviz artışıyla beraber inşaat maliyetleri artırıyor. Piyasa bu zamları kabul görüyor. İç piyasa ile ihracatta fiyatlar oturtulmaya çalışılıyor. İnşaat malzemeleri fiyatları geri gelmeyecektir. Çünkü maliyetler arttı. Hiçbir sanayici zararına satış yapmayacağından fiyatlarda olduğu yerde kalacaktır. Daire fiyatları da geri gelmeyecektir. İnşaat maliyetleri arttı. Bitmiş daire stoğu azaldı, yeni inşaatlar da başlamıyor. Daire fiyatları da, inşaat malzemeleri fiyatları da geri gelmeyecektir”

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.