Müteahhitler Demirdeki Fiyat Artışlarını Rekabet Kurulu’na Taşıyor!

Müteahhitler Demirdeki Fiyat Artışlarını Rekabet Kurulu’na Taşıyor!

İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Ziya Dağlıer demir fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarına tepki gösterdi Dağlıer, yasakların bitmesiyle İzmir Ticaret Odası’na müracaat ederek rekabet kuruluna taşınması için girişimde bulunacaklarını ifade etti.

A+A-

Son 1 yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren demir fiyatları son 2 hafta içerisinde yüzde 20’ye yakın arttı. Nisan ayının son haftasında 6.000 TL civarında olan demir fiyatları 11 mayıs itibariyle 7 bin 90 lirayı gördü.

Fiyat artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) başkanı Ziya Dağlıer artışlarının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Dağlıer, önümüzdeki hafta itibariyle resmi girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

EK VERGİ VE KOTA ÖNERİSİ

Dövizde artış olmamasına maliyetler sabit kalmasına rağmen demir fabrikalarının karlılıklarını artırmak için çok yüksek zamlar uyguladığını belirten Dağlıer, “Çin, demir ihracatındaki yüzde 13’lük KDV istisnasını kaldırınca Türkiye’ye talep arttı. İhracatta talep artınca demir fabrikaları bunu fırsata çevirip iç piyasadaki fiyatları da ihracat fiyatlarına getirdi. Bu açgözlülüktür. Birileri daha çok para kazanacak diye bir sektör yok edilmek isteniyor. Devletin bu keyfi zamlara müdahale etmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığı’nın demir ihracatına ek vergi uygulamasını veya ihracata kısıtlama getirmesini talep ediyoruz. İhracat daha karlı diye iç piyasaya sırt çevrilmemeli” dedi.

TEDARİK SIKINTISI YAŞIYORUZ

Yüksek fiyatlara rağmen inşaat demiri tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını belirten Dağlıer, “Türkiye deprem bölgesi. Eski yapıları bir an önce dönüştürmemiz gerekiyor. Sağlam yapılar oluşturmak için demire ihtiyacımız var. İç piyasanın talepleri ihracattan daha önemli. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda adım atmasını istiyoruz. Bakanlığın fiyatlara da müdahale etmesi gerekiyor. Bu fiyatlarla inşaat yapmamız mümkün değil. Birçok şantiye durma seviyesine geldi. Meslektaşlarımız bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşıyor” dedi.

YAKINDA İNŞAATLARDA DEMİR YERİNE ALTIN KULLANMAYA BAŞLARIZ

Demir fiyatlarındaki artış oranının altını katladığını belirten Dağlıer şunlara yer verdi, “Altın fiyatları iki hafta önce 477 lirayken bugün itibariyle 489 liraya yükseldi. Demirin ton fiyatı 2 hafta önce 6.000 lirayken bugün 7 bin 90 liraya ulaştı. Demirdeki karlılık şu anda hiçbir yatırım aracında yok. 2 haftada yüzde 18 zam geldi. Böyle devam ederse inşaatta demir yerine altın kullanmaya başlarız. Biz 2 yılda bitirdiğimiz projelerde bile yeri geldiğinde bu kadar kar edemiyoruz. Hiç yatırım yapmayıp demir alsaydık daha çok kar ederdik. Bizler ülke ekonomisinin büyümesi ve istihdamın artması için yatırım yapmak istiyoruz. Ancak inşaat maliyetlerindeki artışlar buna engel oluyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.