Müşterilerimiz Markayı Değil ‘Metro’yu Tercih Ediyor

Müşterilerimiz Markayı Değil ‘Metro’yu Tercih Ediyor

“Fiyatımız, ürünlerimiz iyi ve güven veriyoruz” diyen Metro İnşaat Malzemeleri yöneticisi Ramiz Dal, “Müşterilerimiz belli bir markayı satın almak için bize gelmiyor. Biz o markayı sattığımız için bize geliyorlar” sözleriyle iddiasını ortaya koydu.

A+A-

1992 yılında Osman Dal tarafından kurulan Metro İnşaat Malzemeleri, kurulduktan 1 yıl sonra Eczacıbaşı Yapı Gereçleri bayiliğini alarak 14 yıl boyunca Vitra ve Artema ürünlerinin satışını gerçekleştirdi. Satışta hemen her yıl Ege bölge birincisi olan Türkiye’nin en çok satış yapan bayileri arasında ilk sıralarda yer alan Metro, daha sonra Eczacıbaşı bayiliğini bırakarak farklı markaların ürünlerini satmaya başladı. Bugün itibariyle Graniser’in en büyük bayisi olan Metro Sıhhi Tesisat, ECA ve Creavit’in de bayiliğini de üstleniyor.

Karşıyaka ve Menemen’de 2 showroom ve 30 kişilik ekiple çalışmalarına devam eden Metro, 800 metrekare kapalı alan ve 18 bin 700 metrekare açık alan ile hizmet veriyor. Çok geniş bir ürün portföyüne sahip olan firma sıva altı ürün grubu, gömme rezervuar, sıhhi tesisat, fayans, seramik, vitrifiye, armatür, duş teknesi, duşakabin, banyo aksesuarları, banyo dolabı, mutfak evyeleri ve mutfak ankastre cihazlarına kadar birçok ürün grubunu bulunduruyor.

metro-yapi.jpg

Hem global hem akılda kalıcı

30 yıldır Karşıyaka’da faaliyet gösterdiklerini belirten şirketin 2. kuşak yöneticisi Ramiz Dal, “Babam 1992 yılında Girne Caddesi’nde 150 metrekarelik bir mağazada başladı. Şirketin ismi ne olsun diye düşünmeye başlamış… O zamanlar İzmir’e metro projesi yapılacağından billboardlarda ‘İzmir’e metro geliyor’ reklamları vardı. Hem global hem de akılda kalıcı bir isim olduğu için babam da bundan esinlenerek şirketin ismini Metro İnşaat Malzemeleri yapmış. Babam kendisine ve çevresindekilere güvenerek bu işe başladı. 30 yılda çok büyük başarılar yakaladı. Kendisi, ‘bu noktaya geleceğimizi hayal bile edemezdim’ der sürekli” dedi.

Sevmeden yapılmayacak bir iş

Ortaokuldan itibaren hafta sonu ve yaz tatillerinde şirkette çalışmaya başladığını belirten Dal, “Babamın şirketinde ücret karşılığında çalışıyordum. O zamanlar iyi para alıyordum. Bu durum beni çok motive ediyordu. Bizim işimiz hem bedensel hem zihinsel olarak emek isteyen ve sevmeden yapılmayacak bir iş. Yurt dışında okumak, farklı bir iş alanında yatırım yapmak gibi imkanlarım vardı ancak ben bu işi öğrendim ve sevdim. Bu yüzden bu işte ilerlemeye karar verdim. Üniversite eğitimimi tamamlayıp askerliği yaptıktan sonra 2008 yılında tam zamanlı ve tam yetkili olarak işe başladım. İşin başında hala babam var ama bütün yetkiyi bana devretti. Sadece İzmir’de değil il dışında ve yurt dışında ciddi referanslarımız var” ifadelerini kullandı.

Biz Metro olarak marka olduk

 “Fiyatımız iyi, ürünlerimiz iyi ve güven veriyoruz” diyen Ramiz Dal, “Bu yüzden müşteri bizi tercih ediyor. Fiyat dahi sormadan bizden malzeme alan müşterilerimiz var. Biz Metro olarak marka olduk. Müşterilerimiz belli bir markayı satın almak için bize gelmiyorlar. Biz o markayı sattığımız için bize geliyorlar. Biz yıllarca hangi fabrika, hangi marka ile çalışırsak çalışalım arkasında durduk. Bayisi olduğumuz fabrikalarla beraber sattığımız her ürünün arkasındayız. Şimdiye kadar hiçbir müşterimizi mağdur etmedik. Sırf müşterimiz mağdur olmasın, verdiğimiz sözü yerine getirelim diye zararına satış yaptığımız oluyor. Kar etmek amacıyla ticaret yapıyoruz ancak bizde önce ar sonra kâr gelir. Biz verdiğimiz her sözü yerine getirip mahcup olmuyoruz. Bizim felsefemiz bu. 30 yıldır böyle gidiyor, 30 sene daha böyle götürmeyi hedefliyoruz. Bu güven kolay kazanılmıyor. Sahada çalışan pazarlamacımız yok. Müşterilerimiz referansla bize geliyor. Mağdur ettiğimiz hiçbir insan olmadı. Çok büyük sorumluluğu olan bir iş. Özellikle tedarik sıkıntısının ve fiyat artışlarının olduğu bu dönemde. Buna rağmen yatırımcılar çok erkenden ürün bağlayıp ödemesini yapıyor. Bizimle çalışan firmalar hiçbir teminat istemeden bunu yapıyor” dedi.

Yurt dışına açılacak

Öncelikli hedeflerinin 30 yıldır olduğu gibi kaliteli hizmet vermek olduğunu ifade eden Dal, “Mevcut piyasa şartlarında hedefimiz risk almadan imajımızı koruyarak büyümek. Birlikte çalıştığımız markalarla beraber büyüyoruz. Büyüdükçe mütevazi olmaya devam edeceğiz. Çok müşterimiz olsun amacında değiliz. Birlikte yol yürüyebileceğimiz firmalarla ilerlemek istiyoruz. Dünyaya açılmak gibi bir hedefimiz de var. 2019 yılının eylül ayında yurt dışı için ilk adımızı attık. Ancak pandeminin başlaması ve iç piyasada talep artışından dolayı biraz erteledik. İlerleyen zamanlarda yurt dışında showroom açmayı planlıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ramiz Dal Kimdir?

1983 Karşıyaka doğumlu Ramiz Dal ilk ve orta eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra üniversitede çalışma ekonomisi bölümünden mezun oldu. 2008 yılında aile şirketinde profesyonel iş hayatına başlayan Ramiz Dal, evli ve bir çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum