MÜFED Yapı Denetim Sorununu Bakanlığa İletti

MÜFED Yapı Denetim Sorununu Bakanlığa İletti

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED), yapı denetimde yaşanan sorunları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletti. MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, “Sektörümüzün en önemli gündemi yapı denetim oldu. Bu konuda düzenleme bekliyoruz” dedi

A+A-

Yapı denetim konusunda yaşanan sorunları uzun zamandır gündeme taşıdıklarını dile getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İsmail Kahraman bakanlıkla iletişime geçtiklerini ve olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti. İZTO 67. İnşaat Komitesi başkanı Okan Bildirici ve komite üyesi Orhan Tuğberk Kucur’un da katıldığı toplantının içeriğiyle ilgili bilgi veren Kahraman, “Kamuoyuyla ve sektör temsilcileriyle birçok defa bir araya geldik. Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir il müdür yardımcımız sayın Akif Kahya ile bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda meslektaşlarımızın yaşadığı sorunları tek tek ifade ettik. Konuyla ilgili çözüm önerilerimizi bir dosya halinde de sunduk.  Kendileri de bu dosyayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne ileteceğini ifade etti” dedi.

Yapı denetimsiz bir sistemle ilerleyelim gibi bir düşüncelerinin olmadığını özellikle ifade eden Kahraman sözlerine şu şekilde devam etti: “Yapı denetim sisteminin daha etkin olması gerektiğine inanıyoruz. Yapı denetimde atama sistemi olduğundan rekabet söz konusu değil. Rekabetin olmadığı yerde de ne yazık ki görevini kötüye kullanan firmalar olabiliyor. İşini layıkıyla yapan yapı denetim firmaları da var. Onlara ayrıca teşekkür ediyoruz.”

YAPI DENETİM KONUSUNDA HANGİ SORUNLAR YAŞANIYOR?

Üyelerimizden gelen şikayetlerin neredeyse tamamı yapı denetim ile ilgili olduğunu belirten Kahraman yaşanan sıkıntıları şu şekilde sıraladı: “Neredeyse tüm işlerde fiyat belli olmasına rağmen baştan pazarlık yapılarak fiyat farkı talep ediliyor. Fiyat farkı verilmediğinde işi yapmamakla tehdit ediyorlar. Uzak mesafeli küçük işlerde işi yapmak istemiyorlar. Seviye tespitinde de ciddi sorunlar var. Yapı denetim firmalarında ekip-ekipman eksikliğinden dolayı inşaatlar aksıyor. Bu şikayetlerin tamamına il müdür yardımcımıza aktardık. Bunu il müdür yardımcımız aracılığıyla bakanlığın ilgili birimlerine iletmiş olacağız. İnanıyorum ki yapı denetimdeki bu başıbozukluk kısa sürede bitecek ve düzene girecektir.”

MESLEKTAŞLARIMIZ İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ

Finansmana ulaşmadaki sorunlar, konut kredi faizlerinin çok yüksek olması, malzeme fiyatlarındaki fahiş fiyat farkları nedeniyle sektörün zaten çok zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Kahraman, “Bugün itibariyle sektördeki meslektaşlarımızın yüzde 90’ı iş yapamaz hale geldi. İnşaat ruhsat kesiminde çok ciddi gerileme var. Finansmana erişim sorunuyla birlikte yapı denetim sorununu da çözebilirsek 300 bin müteahhitimiz işlerini yapabilecek ve yüzde 60 olan riskli yapı stoğunu hızlı bir şekilde dönüştürecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum