Markalı Konutlarda Yılbaşı Öncesi Kampanya Yarışı

Markalı Konutlarda Yılbaşı Öncesi Kampanya Yarışı

Markalı konut üreticileri yeni yıl öncesi kampanya yarışını girdi. İşte yılın son fırsatı olarak cazip olanaklar sunan inşaat projeleri...

A+A-

konutta iade modeli geliştirenlerden tutun da kira garantisi verenlere, yatırımcıya kendi ödeme sistemini belirletenden 60 aya kadar sıfır faizli ödeme seçenekleri sunanlara kadar birbirinden yaratıcı kampanyalar bulunuyor.

Türkiye’de evlenme, boşanma ve yeni eve çıkma gibi nedenlerden dolayı her yıl 1 milyona yakın yeni konut talebi doğuyor. Geliştirilen konut projeleriyle birlikte bu talebin üzerinde de konut üretimi gerçekleştiriliyor.

Özellikle İstanbul’da Ataşehir, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelerde birbirinin benzeri projeler geliştiriliyor. Bu durum da bu bölgelerde benzer fiyatlı projeler arasındaki rekabeti kızıştırıyor. Giderek yükselen metrekare fiyatları konut talebi olan orta ve alt gelir grubunun alım gücünü zorluyor.

Örneğin günümüzde 500 bin TL’lik bir konut 60 aylık vadeli bir krediyle alındığında faiz oranı yüzde 1,05’ten başlıyor ve aylık taksit ödemesi de 11 bin 213 TL oluyor. Ödemeler bu kadar yüksek olunca da ihtiyaç sahiplerinin konut alımları zorlaşıyor. Hiç kimse böyle yüksek bir taksite girmek istemiyor.

İşte bu noktada yaratıcı Türk aklı devreye giriyor ve birbirinden yaratıcı kampanyalar oluşturuluyor. Ekonomist Dergisi olarak yaptığımız araştırmada 42 şirketin 43 kampanyasına ulaştık. Düzenlenen kampanyalar arasında yatırımcıya kendi ödeme sistemini belirleme şansı verenlerden 60 aya kadar sıfır faizli ödeme seçenekleri sunanlara kadar birçok kampanya mevcut.

 

 


GERİ ALACAK
Bu kampanyalar arasında en ilginci Acarlar Şirketler Topluluğu’nun AcarBlu projesi için geliştirdiği Konutta İade Modeli (KİM) kampanyası oldu. Şirket, KİM ile yatırımcıya uygun ödeme fırsatlarının yanı sıra satın aldığı evi beş yıl sonra iade etme olanağı da sunuyor.

Konut satın alanların içinde bulunduğumuz şu dönemde en büyük korkuları yatırım yaptıkları projenin gelecekte prim yapmaması. Yüzbinlerce TL verip yatırım yapılan konutlardan elde edilen kira gelirlerinin düşük olması ve amortisman süreçlerinin giderek uzaması konut yatırımcısının yatırım iştahını da azaltıyor. Bu durumu fark eden şirketler da ürettikleri projelerin gelecekte prim yapacağına dair garantiler verme yolunu tercih ediyor. Tıpkı Acarlar Şirketler Grubu’nun yaptığı gibi…


METAL YAPI KONUT GENEL MÜDÜRÜ AKIN KARALİ
“KARAR VERME SÜREÇLERİ HIZLANIYOR”

“Yaptığımız kampanyalar aslında bizler için birer iletişim aracı. Bu kampanyalarımız satış hareketini olumlu yönde tetikliyor. Düzenlediğimiz kampanyalarımızın müşteri açısından çekim unsuru olduğunu rahatça söyleyebilirim. Çünkü insanlar döviz kurunun stabil olduğu, konut kredisi faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde kampanya aramıyorlar.

Ancak döviz kurunun dalgalanması ve konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi bu kampanyaları yapmamızı sağlıyor. Şu anda alıcı talepli bir piyasa içindeyiz. Alıcının talepleri piyasada belirleyici unsur oluyor. Bu süreçte peşin alımlara yüzde 30’luk indirim yapıyoruz. Satışlarımızı 2017 yılının başından itibaren dolardan TL’ye çevirmiş durumdayız. Bu durum müşteriyi mutlu ediyor.

Biz de Türk müşterinin döviz riski almasını istemiyoruz. Ancak yabancı müşteriler dövizle alım yapıyorlar. Yaptığımız bu çalışmalar konut ya da ofis projelerimizle ilgilenen k işiler in karar verme süreçler in i hızlandırıyor. Kemerburgaz’da bulunan Kemerlife XXIII ve Real Life projelerimizde standart bir kampanya yerine kişiye özel ödeme seçenekleri sunuyoruz. Bunun yanı sıra standart olarak da yüzde 20 peşin kalanı 120 aya kadar krediya da yüzde 50 peşin kalanı bitişe kadar taksitlendiriyoruz”


BİR İLKE İMZA ATTIK

Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdinç Acar, KİM ile sektörde bir ilke imza attıklarını belirtiyor. Acar, AcarBlu’da müşterilerine dolar ve TL bazında bankasız, faizsiz ödeme imkanları sunmanın yanı sıra KİM ile de anapara korumalı bir modeli Türkiye ile buluşturduklarını vurguluyor.

Sektöre öncülük eden bir firma olarak ürettikleri projelere çok güvendiklerine işaret eden Acar, “Yıllar önce Acarkent’te bir yaşam sanatı oluşturduk. Mücevher projemiz AcarBlu ile şimdi çıtayı daha yükseğe taşıyoruz. Ama olur da insanlık hali evinizi beş yıl sonra iade etmek mi istediniz, paranızı geri ödeme garantisi veriyoruz” diyor.


MALİYETİNE SATIŞ

Ev sahibi olmak isteyenler için mümkün olan tüm kolaylıkları sağlamaya çalıştıklarını belirten 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Peşinatı teslimde ödeme, krediyi teslimde kullanma gibi fırsatların yanı sıra ayrıca isteyen müşterilerimize 48 aya kadar şirket bünyesinde vade imkanı da bulunuyor” diyor.

Çekmeköy’deki beşinci projeleri olan 216 Koru Plus’da sadece ilk 20 daireye özel maliyetine yakın satış yapacaklarını da belirten Dündar, bu kapsamda peşin satış fiyatı 383 bin 500 TL olan 2 + 1 daireyi yüzde 23 indirimle 295 bin TL’ye almanın mümkün olduğunu vurguluyor.

Kampanya yarışının hız kazandığı şu dönemde tüketicilerin eskiye göre çok daha bilinçli oldukları ve fiyat şişirip sonra uygun vade vaadiyle düzenlenen kampanyalara kanmadıklarına da dikkat çekiliyor.

Yatırımcıya özel ödeme planları oluşturduklarını belirten Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu, Ispartakule’de inşa ettikleri projelerinin bölgedeki diğer projelere göre yüzde 20 daha uygun olduğunu, banka kredisi kullanmadan firma bünyesinde 60 ay vadeli alım fırsatı da sunduklarını söylüyor. Hasanoğlu, ‘yüzde 10 peşinat ödeyen herkese yüzde 5 indirim’ kampanyalarını da yıl sonuna kadar devam ettireceklerini belirtiyor.

TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME GNL. MÜD. MAKBULE YÖNEL MAYA
“KREDİYLE EV ALMAK İSTEMİYORLAR”

“Şirketlerin kendi içlerinde vadelendirme çalışmaları yapmaları iki yıllık bir durum. Şimdiye kadar parası olanlar ev aldı ama şimdi çok parası olmayan, ev sahibi olmak isteyenler alım planları yapıyorlar. Bu ortamda kimse krediye yönlendiren kampanyaya girmek istemiyor. Senetle 60 ay ödeme seçeneği tercih ediliyor. Ancak toplam maliyeti artırarak vadelere yayanlar iş yapamıyor.”

 
ÖDEME SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

Tüketicilerin kendi koşullarına uygun olarak konut sahibi olmalarını sağlamak üzere kampanya dışı ödeme sistemi geliştiren şirketler de bulunuyor. Bunlardan biri de DKY İnşaat. Şirketin yönetim kurulu başkanı Ali Dumankaya, müşterilerin kendi bütçe ve ödeme koşullarına göre ödeme planlarını diledikleri gibi oluşturabileceği yeni bir ödeme sistemi geliştirdiklerini belirtiyor.

Dumankaya, “Ekopratik Ödeme Sistemi” adını verdikleri bu sistemle satış ofislerine gelen müşterilerin istedikleri vadelerde diledikleri peşinat ve ara ödeme tutarlarıyla kendi ödeme planlarını oluşturabildiklerini söylüyor.

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala, konut alımlarında ve düzenlenen kampanyalarda 60 ayın en çok tercih edilen vade süresi olduğuna dikkat çekiyor. Pala, “Biz 42 aya kadar bünyemizde vade yapıyoruz. Şimdi de yüzde 60’ı 36 ay, geri kalan yüzde 40’ı 60 ayda ödenecek bir kampanya üzerinde çalışıyoruz” diyor.

Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde yıl sonuna kadar sürecek olan sonbahar kampanyalarının sayısı artmış durumda. Lensistanbul projelerinde sonbahar kampanyası başlattıklarını belirten Lens Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu, konut alıcılarına yüzde 10 peşinatla, 72 aya kadar vade farksız ödeme kolaylığı sağladıklarını söylüyor.


ÖZYALÇIN İNŞAAT SAHİBİ VE DİREKTÖRÜ YAĞMUR ÖZYALÇIN
“SATIŞLARA OLUMLU YANSIYOR”

“Tüm projelerimiz için ödeme koşullarımızı tüm müşterilerimize kolaylık sağlayacak şekilde tasarlıyoruz. Şöyle ki; yüzde 25 peşinat ile başlayarak proje teslim tarihine kadar vade farkı ödemeden taksitler halinde yüzde 50’sinin tamamlanmasını, teslim sonrası kalan yüzde 50 bakiye için ise yine şirketimiz bünyesinde banka veya kefil gerekmeden 12 yıla varan vadelendirme imkanı sunuyoruz.

Yaptığımız bu çalışmalar da özellikle banka masrafı ve kefil zahmeti olmamasıyla dikkat çekiyor. Ödeme koşullarımız tüm müşterilerimize kolaylık sağlayacak şekilde tasarlandığından ve özellikle banka masrafı ve kefil zahmeti olmadığından satışlarımıza oldukça olumlu yansımaktadır. Bunun yanı sıra, ödeme yaparken müşterilerimiz sıcak para olarak yüzde 50 peşinat kullandıklarından ve geri kalan yüzde 50’lik kısmını da teslim sonrası kira geliri ile karşılayabildiklerinden yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Böyle kolaylıklar sunmamız sayesinde projelerimize yatırımcılar tarafından fazlasıyla rağbet görmekteyiz. Projelerimizin rağbet görmesinin bir diğer sebebi de amortisman sürelerinin kısa olması. Türkiye’de gayrimenkul yatırım amortisman süres’135-40 yıl iken Kıbrıs’ta döviz üzerinden yüksek kira getirisi sayesinde bu süre 10-12 yıla kadar kısalabiliyor.”

SÜLEYMAN EKŞI İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN EKŞİ

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ”


“Misal İstanbul projemizde, şirket bünyesinde 12 farklı ödeme planı ile misafirlerimize hizmet veriyoruz. 60 ay vade farksız ödeme seçeneğine kadar banka kredisi olmadan ‘Biz Bize’ vadelendirme seçenekleri sunuyoruz. 36 ay, 48 ay ve 60 ay olmak üzere, misafirlerimizin ödeme güçlerine, peşinat miktarlarına göre ödeme seçeneklerimiz bulunuyor.

Ancak ödeme seçeneklerimiz bunlarla da sınırlı kalmıyor; ödeme şablonumuzda olmayan ancak misafirlerimizin ödeme şekillerine uyan farklı varyasyonlar da üretilebiliyor. Buradaki amaç misafirlerimiz ile ortak bir paydada buluşmak, pozitif bir bakış açısı ile yaklaşıldığında sorunları ‘Biz Bize’ çözebiliyoruz. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini üretiyor olmamız zaten ilgi odağı olarak projemize talepleri yöneltiyor.

Satınalma noktasına gelen müşterilerimizin banka kredisi oranlarının son dönemde hareketli olmasından etkilenmemesi adına, 60 ay şirket bünyesinde vadelendirme yapan İstanbul’daki üç projeden biri olan Misal İstanbul, pozitif yaklaşımları ile talep görmeye devam ediyor. Banka kredisi faiz oranlarının ekonomimizi etkilememesi adına biz Süleyman Ekşi İnşaat olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, üretmeye de yatırım yapmaya da devam ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.