Markalar Yüksek Kiraya Karşı Tedbir İstedi

Markalar Yüksek Kiraya Karşı Tedbir İstedi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Konutlarda olduğu gibi işyeri kiralarına da sınırlama getirilmesinin enflasyonla mücadeleye de pozitif katkı sunacağını bir kez daha tekrarlamak istiyorum." dedi.

A+A-

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, fahiş kira artışı taleplerinin sektör için en önemli sorun olduğunu bildirdi. BMD üyeleri arasında yapılan anketin ağustos ayı sonuçlarını paylaşan Öncel, "Yüzde 400-500’e varan oranlarda kira artışı talebinin sadece mağazalar değil tüm işyerleri için geçerli. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kısa bir süre önce kiralarda ‘akılla, mantıkla, ahlakla izah edilemeyecek artışlar’ olduğuna dikkati çekti. Biz bu sorunu her fırsatta dile getiriyoruz. İşyeri kiralarına da en azından 2024 sonuna kadar TÜFE’nin yüzde 50-60’ını geçmeyecek şekilde sınırlama getirilmesini, mülk sahibinin kaybının da gelir ve kurumlar vergisi kolaylıkları ile telafi edilmesini öneriyoruz. Konutlarda olduğu gibi işyeri kiralarına da sınırlama getirilmesinin enflasyonla mücadeleye de pozitif katkı sunacağını bir kez daha tekrarlamak istiyorum." dedi.

ENFLASYON TALEBİ ÖNE ÇEKİYOR

Ağustos ayında BMD üyelerinin bir önceki aya göre yüzde 59’unun adet satışlarını, yüzde 70’inin de cirolarını artırdığını belirten Öncel, "Ağustos, turist alışverişinde de 2023’ün bugüne kadarki en canlı ayı oldu.” bilgisini verdi. BMD Başkanı Sinan Öncel, ağustos ayındaki kısmi canlılığın, tüketicilerin "fiyatlar daha da yükselecek" endişesiyle ihtiyaç alışverişini imkanları ölçüsünde öne çekme davranışının devam etmesinden kaynaklandığını düşündüklerini aktardı. Öncel, temmuz ayındaki daralmanın ardından ağustos tahminlerinin daha iyi geçtiğini bildirdi.

DAR GELİRLİNİN ALIM GÜCÜ ERİYOR

“Merkez Bankası’nın verilerinde de BMD anketiyle paralel bir sonuç görüyoruz. Örneğin giyim ve ayakkabı için haziranda 63.7 milyar TL olan kartlı harcama tutarı temmuzda 44 milyar TL’ye gerilerken, ağustosta 45.4 milyar TL’de kaldı." diyen Öncel, haziranı organize perakende için en verimli ay olduğunu gördüklerini aktararak, şunları söyledi: "Parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında geçen ay beyaz eşya ve mobilya alımında kredi kartına taksit sayısı azaltıldı. Diğer taraftan dar ve sabit gelirliler alım güçlerindeki düşüşü giderek daha fazla hissedecekler. Dolayısıyla hem parasal sıkılaştırma hem de alım gücündeki düşüş nedeniyle gıda dışı organize perakendede önümüzdeki aylarla daralma olabilir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.