Maliyetler Arttı, Yatırımlar Azaldı!

Maliyetler Arttı, Yatırımlar Azaldı!

Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inşaatta artan maliyetler yüzünden yatırımlar yavaşladı. Önceki yıllarda inşaat sezonu olan nisan-mayıs aylarında yüzlerce proje lansmana çıkarken bu yıl çok az sayıda proje lansmana çıkabildi.

A+A-

Haziran 2020'de 0,64 faiz kampanyası ile elindeki konut stoklarını tüketen müteahhitler, 1 yıldır artan inşaat maliyetleri ve ekonomik belirsizlik yüzünden yatırıma başlayamıyor. Daha önce birkaç projeyi beraber yürüten müteahhitlerin büyük bir kısmı bekle-gör pozisyonuna geçerken çok az sayıda projenin inşaatı başladı. İnşaatı başlayan projeler de önceki yıllara göre daha ağır ilerliyor.

MÜTEAHHİTLER 1 YILDIR NAKİTTE BEKLİYOR

2018 yılından önce eline geçtiği nakitle yeni yatırımlara imza atan müteahhitler artık yatırım yapmaktan çekiniyor. 2018 krizinde zor bir süreç yaşayan müteahhitler daha temkinli davranıyor. Elindeki stokların tamamını tüketen müteahhitler deprem sonrasında sıfır konuta talep artmasına rağmen inşaata başlayamıyor. İnşaat maliyetleri her hafta, hatta her gün değiştiği için maliyet hesabı yapamayan müteahhitler işin sonunda zarar mı yoksa kar mı edeceğini öngöremiyor. Haziran 2020'den bu yana nakitte bekleyen müteahhitler yatırım için uygun koşulların sağlanmasını bekliyor. 

İSTİHDAM AZALDI

Vasıfsız işgücü istihdamında çok önemli bir misyon üstlenen inşaat sektöründe 2018 öncesinde 2 milyondan fazla kişi istihdam ediliyordu. 2018'den sonra inşaatların yavaşlaması ve yeni dönemde yatırımların başlamaması nedeniyle istihdam neredeyse yarı yarıya düştü.

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK OFİSLERİNİN İŞ HACMİ DÜŞTÜ

İnşaat yatırımlarının azalması birçok sektörü de beraberinde olumsuz etkiledi. En çok etkilenenler mimarlık ve mühendislik ofisleri oldu. Mimar ve mühendislik ofislerinin iş hacmi büyük oranda düşerken birçok ofis personel sayısını azaltmak zorunda kaldı. İnşaat Mühendisleri Odası'nın yayınladığı rapora göre her 3 inşaat mühendisinden biri işsiz kaldı. Mimarlarda da durum farklı değil. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum