Mahkemeden Yüzde 25 Kira Zammı Sınırı Hakkında Emsal Karar

Mahkemeden Yüzde 25 Kira Zammı Sınırı Hakkında Emsal Karar

Hükümetin Temmuz 2022'de hayata geçirdiği yüzde 25 zam sınırı hakkında dikkat çeken bir mahkeme kararı geldi. Açılan bir kira anlaşmazlığı davasında mahkeme ev sahibinden yana karar verirken, kararın diğer davalar için emsal oluşturabileceği belirtildi.

A+A-

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, iğneden ipliğe tüm ürün ve hizmetlerde önlenemez bir fiyat artışı ortaya çıkarırken, artışların en keskin yaşandığı alanların başında konut fiyat ve kiraları gelmişti.
Hükümet, para politikası noktasında attığı hatalı kararların ardından kira fiyatlarının önüne geçemezken, çareyi enflasyonun yükünü ev sahiplerine yüklemekte bulmuştu. Temmuz 2022 itibarıyla hayata geçirilen düzenleme ile konut kiralarında yıllık tavan yüzde 25 zam sınırı getirilirken, enflasyonun TÜİK verilerine göre yüzde 65'i bulduğu bir ortamda yıllık yüzde 25 zam ev sahiplerini isyan ettirmişti.

Aylardır Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen ev sahibi ve kiracı kavga haberlerinin ardından Yargıtay'dan dikkat çeken bir karar geldi.
MAHKEME YÜZDE 25 ZAM SINIRINI YETERLİ BULMADI
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararla yüzde 25 zam sınırı delindi. Mahkeme yüzde 25 kira zammında konut kiralarında üst sınırının adil olmadığına hükmetti.
1 Temmuz 2022 tarihinde 1 yıl süreyle kira artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Bu karar ekonomik krizin aşılamaması üzerine 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle uzatılmıştı.
KİRACILAR TEDİRGİN OLDU
Mahkemenin yüzde 25 üzerinde zam yapmak isteyen ev sahibini haklı bulması ise çok sayıda kiracıyı tedirgin etmiş durumda. Son 2 yılda yüzde 25 üzerinde zammı kabul etmeyen kiracılar, değişikliğin kendileri için de geçerli olması halinde mevcut kiralarının iki katını ödeme ihtimaliyle karşı karşıya kalacak.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.