Konutta İngiltere, Eyüp'ten Daha Ucuz

Konutta İngiltere, Eyüp'ten Daha Ucuz

Ev almak isteyenler artık Avrupa'ya yöneliyor. İstanbul Eyüp'teki yeni dairelerin fiyatı 9-15 milyon TL arasında değişirken, İngiltere'de ise yeni bir ev 4,5 milyon TL'ye satılıyor.

A+A-

Türkiye'de konut satışlarındaki düşüş sürüyor. TÜİK'in son verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları yüzde 17.8 azalarak 80 bin 308 ile son 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Konuta erişimi zorlaştıran en önemli etkenlerin başında ise kredi faiz oranlarının yüksekliği ve cep yakan ev fiyatları geliyor. Bu durum, birçok insan için ev sahibi olmayı zor hale getirirken gayrimenkul yatırımcılarını da tereddüde düşürüyor. Konut alıcıları Türkiye fiyatlarıyla yatırım yapabilecekleri ülkelere yönelirken, Merkez Bankası verileri de bu durumu doğruluyor. Öyle ki, Merkez Bankasının verilerine göre yurt dışındaki gayrimenkul talebi bir önceki yıla göre yüzde 163.7’lik artışla 2 milyar 86 milyon dolar ile rekor kırdı.

THERON ŞİŞLİ'DE OTURAMAZ!

İstanbul özelinde ise ilginç kıyaslamalar söz konusu. Son olarak, dünyaca ünlü yıldız Charlize Theron'un lüks malikanesini 3,8 milyon dolara (yaklaşık 118 milyon lira) satışa koydu. Şişli'de satılık 400 metrekarelik 4+1 dairenin fiyatı 125 milyon lira ve Theron bu lüks malikanesini satsa bile Şişli'deki evi alamıyor. 

İNGİLTERE İLK SIRADA

Türk yatırımcılar için öne çıkan destinasyonların başında ise İngiltere geliyor. Örneğin 4.5 milyon TL’ye Türkiye’de alınabilen bir evin ortalama kira getirisi 15, 16 bin civarında seyrediyor. İngiltere’de ise aynı fiyata alınan evin kısa dönem kira getirisi daha yüksek düzeyde seyrediyor. Verilere göre Türkiye’de bir konutun pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da ise 61 günden 91 güne yükseldi. Konut kredisindeki yüzde 4’e çıkan artış oranları da konuta erişimi zorlaştırıyor. 

BRADFORD EYÜP'TEN UYGUN

Çarpıcı örneklerden biri de İstanbul Eyüp ile İngiltere Bradford arasındaki fiyat uçurumu. Eyüp ilçe sınırlarında ortalama bir evin fiyatı 9 milyon ile 15 milyon lira arasında değişirken, benzer büyüklükteki bir ev Bradford'da 4.5 milyon liraya alıcı buluyor. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery ise Türk yatırımcıların İngiltere'yi sıklıkla tercih ettiğini belirtiyor.

POTANSİYEL DÖVİZ KAZANCI

İngiltere'de bir ev satın almanın finansal maliyetini açıklayan Jeffery, "İngiltere'deki gayrimenkul yatırımı avantajlıdır. İngiltere gayrimenkul piyasası, artan nüfus ve sınırlı yeni konut arzı nedeniyle sabit gelir sağlar. Kiralama geliri, sterlin cinsinden olduğundan, Türk lirasının değer kaybetmesi durumunda bile Türk yatırımcılar için potansiyel bir döviz kazancı oluşuyor. İngiltere'nin kuzey bölgeleri, daha düşük başlangıçta gayrimenkul fiyatları ve potansiyel olarak daha yüksek yatırım getirileri sunarken, Londra'daki Chelsea gibi zengin bölgeler de prestij arayan ve potansiyel sermaye artışı arayan yatırımcıların ilgisini çekiyor."

KUZEY DAHA UYGUN

Jeffery ayrıca İngiltere'nin kuzey bölgelerindeki ev fiyatlarının  güney bölgelerine göre daha düşük olduğunu naltını çizerken, "Örneğin, Manchester, Leeds ve Sheffield gibi şehirler genellikle daha uygun konut seçeneklerine sahip olup, son yıllarda güçlü sermaye artışı yaşamışlardır. Kuzey şehirleri, uygunlukları, gelişen altyapıları ve iş piyasasının kalitesinin artması nedeniyle gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmekte ve bu bölgelerdeki gelecek büyüme ve gelişim potansiyelleri, uzun vadeli yatırım stratejileri için cazip kılmaktadır" diye konuştu. 

İngiltere'deki ortalama ev fiyatları ise şöyle: 

Londra'da ortalama ev fiyatları 525.000 £'un (20.300.000TL) üzerindeyken, Kuzey Batı İngiltere’de ortalama 161.000 £'un (6.200.000TL) üzerinde seyrediyor. İngiltere’nin kuzeyinde, 120.000 £ - 200.000 £ (4.500.000TL - 7.000.000TL) arasında.

Kaynak: Haber Global- Sibel Gülersöyler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.